Ugrás a fő tartalomra

Babay Bernadette: Bombajó nagyanyó

Nem olvastam még Babay Bernadette ifjúsági könyveit (mert mint megtudtam, több regénye is van), de a Bombajó nagyanyónak megtetszett a címe, illetve itt a nyár, olvassunk nyaralós regényt.

Miről a szól a könyv?
Jankovich Johanna 15 éves. Apjának jól menő cége tönkrement, ráadásul autóbalesetet okozott, így lőttek a júniusra tervezett kenyai nyaralásuknak. Sőt. Johannának a nyári szünetet vidéken, a nagyapja tanyáján kell eltöltenie. Szerinte ez a 21. század legnagyobb katasztrófája, amely elől okvetlenül menekülnie kell. Hiszen a tanyán nincsen plazmatévé, DVD lejátszó, internet, videó, hifitorony, számítógép, elektromos fogkefe, masszázszuhany, reformkaja, light kóla, létfontosságú digitális mérleg, arcszauna, szolárium, konditerem és egyéb alapvető élvezeti cikk. Ráadásul még egy tisztességes tükör sincs. Viszont van valaki más…

Bizony, egy elkényeztetett tizenévesnek, akinek kisujját sem kell mozdítania és mindene megvan, nagy törés, ha egy poros tanyára kényszerül, ahol még dézsában mosogatnak, és nincs se plazmatévé, se internet, se fitness sonka. A fiatal lány egy sajnálatos tragédia miatt kényszerül a mogorva, évek óta nem látott nagypapa messzi tanyájára. Hiába próbál először - még otthonról - Bécsbe szökni, végül mégis itt köt ki.
Érdekes volt olvasni, hogy az ember mi mindenhez hozzá van szokva. Természetes számunkra, hogy van folyó melegvizünk, internetezhetünk, a szupermarketekben óriási a választék, és még sorolhatnám. Johanna eleinte nagyon szenved, aztán az első reménysugarat a szomszéd, hóbortos-festőművész nagyanyó jelenti számára. Akiről kiderül, hogy fiú unokája van, aki hamarosan meglátogatja! Persze a történet nem ilyen egyszerű, hiszen kinek kell egy kényes lány, aki nem mer bemenni fürödni az iszapos aljú Dunába, merthogy eddig csak feszített víztükrű medencében úszott. Aztán ahogyan telik az idő, és sajnos nem enyhülnek az családi körülmények, Johanna kezd beilleszkedni, ami előnyére válik. Sőt, még a nagyapó házát is otthonossá varázsolja.
Sok mindent nem szeretnék lelőni (mondjuk nincs nagyon mit), talán a vége zavart picit, főleg az utolsó pár, dőlttel szedett mondat - nem tudom, ezt miért kellett hozzátenni.
De különben kedves kis nyári ifjúsági regény, még ha az alapszituáció sajnos nem is túl vidám.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…