2014. július 22., kedd

Babay Bernadette: Bombajó nagyanyó

Nem olvastam még Babay Bernadette ifjúsági könyveit (mert mint megtudtam, több regénye is van), de a Bombajó nagyanyónak megtetszett a címe, illetve itt a nyár, olvassunk nyaralós regényt.

Miről a szól a könyv?
Jankovich Johanna 15 éves. Apjának jól menő cége tönkrement, ráadásul autóbalesetet okozott, így lőttek a júniusra tervezett kenyai nyaralásuknak. Sőt. Johannának a nyári szünetet vidéken, a nagyapja tanyáján kell eltöltenie. Szerinte ez a 21. század legnagyobb katasztrófája, amely elől okvetlenül menekülnie kell. Hiszen a tanyán nincsen plazmatévé, DVD lejátszó, internet, videó, hifitorony, számítógép, elektromos fogkefe, masszázszuhany, reformkaja, light kóla, létfontosságú digitális mérleg, arcszauna, szolárium, konditerem és egyéb alapvető élvezeti cikk. Ráadásul még egy tisztességes tükör sincs. Viszont van valaki más…

Bizony, egy elkényeztetett tizenévesnek, akinek kisujját sem kell mozdítania és mindene megvan, nagy törés, ha egy poros tanyára kényszerül, ahol még dézsában mosogatnak, és nincs se plazmatévé, se internet, se fitness sonka. A fiatal lány egy sajnálatos tragédia miatt kényszerül a mogorva, évek óta nem látott nagypapa messzi tanyájára. Hiába próbál először - még otthonról - Bécsbe szökni, végül mégis itt köt ki.
Érdekes volt olvasni, hogy az ember mi mindenhez hozzá van szokva. Természetes számunkra, hogy van folyó melegvizünk, internetezhetünk, a szupermarketekben óriási a választék, és még sorolhatnám. Johanna eleinte nagyon szenved, aztán az első reménysugarat a szomszéd, hóbortos-festőművész nagyanyó jelenti számára. Akiről kiderül, hogy fiú unokája van, aki hamarosan meglátogatja! Persze a történet nem ilyen egyszerű, hiszen kinek kell egy kényes lány, aki nem mer bemenni fürödni az iszapos aljú Dunába, merthogy eddig csak feszített víztükrű medencében úszott. Aztán ahogyan telik az idő, és sajnos nem enyhülnek az családi körülmények, Johanna kezd beilleszkedni, ami előnyére válik. Sőt, még a nagyapó házát is otthonossá varázsolja.
Sok mindent nem szeretnék lelőni (mondjuk nincs nagyon mit), talán a vége zavart picit, főleg az utolsó pár, dőlttel szedett mondat - nem tudom, ezt miért kellett hozzátenni.
De különben kedves kis nyári ifjúsági regény, még ha az alapszituáció sajnos nem is túl vidám.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...