Ugrás a fő tartalomra

Jonathan Safran Foer: Rém hangosan és irtó közel

Mit tegyen az ember, ha Manhattanben él, kilencéves, és feltaláló, ékszertervező, ékszerkészítő, amatőr entomológus, frankomán, vega, origamista, pacifista, dobos, amatőr csillagász, számítógép-tanácsadó, amatőr régész, továbbá ritka pénzérmék, természetes halált halt pillangók, miniatűr kaktuszok, Beatles-kegytárgyak, féldrágakövek és egyebek gyűjtője? Mit tegyen az ember, ha kilencéves, és 2001. szeptember 11-e óta nem látta az apját?

Foer regényének olvasása közben, még ha nem is vagy "bőgős" típus, lehangolódsz, az biztos.
A főszereplő egy kilencéves kisfiú, aki a Word Trade Center összeomlásakor elveszítette édesapját. A történetet nagyrészt ő meséli el, az ő gyermeki, ám annál értelmesebb gondolatait ismerhetjük meg. Oscar, a kisfiú, talál egy rejtélyes kulcsot apja holmijai között. A borítékon csak egy név szerepel: Black. Kezdetét veszi a nyomozás, ugyanis fejébe veszi, hogy felkeres minden Black vezetéknevű embert New Yorkban. Ami tegyük hozzá, nem kevés. Pontos listát ír, ehhez igazítja és osztja be hétvégéit, szabadidejét. Nyomozása során érdekes életutakat és rejtélyeket ismerhetünk meg, mint például a Hatodik kerület eltűnését.
Oscart nemcsak édesapja elveszítése nyomasztja, hanem az a tény is, hogy utoljára ő hallotta apja üzenetrögzítőre mondott utolsó szavait a toronyból.
Megismerhetjük - többé-kevésbé - a fiú családját is: a nagymamát, a nem-beszélő nagypapát, és az anyát, aki nem mutatja ki fájdalmát, illetve a titokzatos bérlőt.
Arra figyelni kellett olvasás közben, hogy nem mindig Oscar az elbeszélő (ez nincs jelölve a fejezetek elején, hogy ki az elbeszélő, bár rá lehet jönni). Emellett levelek is tarkítják a regényt, hogy ezeket ki írta, az is kiderül majd.
A vége is megrázó, nem csak az, hogy megoldódik-e a kulcs rejtélye, hanem pl. mikor felkeresik az apa állítólagos sírját. Valamint a legeslegvégén az idő visszapörgetése. Hány ember játszhatott el a gondolattal egy tragédia után, hogy mi lett volna, ha. Ha az egész fordítva történik meg. Ha az apa visszafele kisétál a toronyból, és hazamegy. És máshogy kezdődik az a borzalmas reggel...

A szerzőről:
Jonathan Safran Foer (született 1977-ben) egyesült államokbeli író. Leginkább Minden vilángol és Rém hangosan és irtó közel című regényeiről ismert. 2009-ben megjelentetett egy ismeretterjesztő művet Állatok a tányéromon címmel.

A regényből film is készült 2011-ben, ITT nézhettek utána. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…