Ugrás a fő tartalomra

Niccoló Ammaniti: Én és Te

Ne halj meg. Kérlek. Ne halj meg. Majd én segítek. Bízd csak rám…

Niccoló Ammaniti kedvenc hősei a problémákkal küszködő kamaszfiúk (pl. az Én nem félek vagy a Magammal viszlek műveiben). Az Én és Te című rövidke kis regénye is egy Lorenzo nevű kamaszfiúról szól, akit nehezen fogadnak be az osztálytársai, míg végül álarcot vesz fel és azonosul velük, csak hogy közéjük tartozhasson - legalábbis látszatra. Otthon is azt hazudja, hogy síelni megy barátaival, pedig az igazság az, hogy nem is hívták meg. Síelés helyett bezárkózik a pincébe, berendezkedik, és ott tervezi eltölteni az elkövetkezendő egy hetet, távol a számára zavaró külvilágtól.
Érdekes volt belelátni a szorongó kamaszfiú agyába, megismerni gyerekkorát, félelmeit, gondolatait.
Pincebéli életét azonban megzavarja egy váratlanul felbukkanó látogató, aki nagy bajban van. Lorenzo először nem akarja befogadni, sőt, zavarja a lány viselkedése és ottléte, ám hirtelen megváltozik benne valami, félresöpri a kamasz-sértődöttséget, és rájön, hogy baj van, segítenie kell. (Persze úgy, hogy ne bukjon le a hazugsága miatt).

Komoly kérdéseket feszeget a könyv, nemcsak a kamaszkorról, hanem a drogfüggőségről is, családi kapcsolatokról is (szülő-gyerek, elvált szülők, féltestvérek kapcsolata).
Sok mindenre kíváncsi lettem volna még, sajnos valóban elég rövidke könyv, szinte csak egy szelete egy történetnek, és jó lett volna, ha még kiderül egy-két dolog. Talán ezt az olvasó fantáziájára akarta bízni az író?

A Strega-díjas író könyvét Olaszországban eddig már több mint félmillióan olvasták. Sokatmondó tény, hogy a világhírű alkotó, Bernardo Bertolucci éppen az Én és te megfilmesítésével tért most vissza hosszú évek után a rendezéshez.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …