2014. május 28., szerda

Ira Levin: Stepfordi feleségek

Teljesen tiszta lappal indultam a könyvvel kapcsolatban, ugyanis nem láttam a filmet, így nem sok sejtésem volt, mire számítsak. Annyit tudtam előre, amennyi a könyv borítóján olvasható:

Joanna és férje, Walter számára rendkívüli élményt jelentett Stepfordba költözni. Az idillikusnak tűnő kisváros azonban borzalmas titkot rejt… oly megrázó titkot, mellyel ha egyszer szembesül valaki, már soha többé nem lesz az, aki korábban volt. 

Ez alapján én inkább krimire gyanakodtam, de pár oldal elolvasása után rájöttem, ez valami más lesz. A Férfiegylet, amelynek Walter tagja lett, ugyanis titkokat rejt. Joanna, a feleség, persze sejti, hogy valami nem stimmel, főleg miután látja, hogy barátnői is milyen változásokon mentek keresztül. Szinte mind tökéletes, minta-feleséggé formálódtak, akik tulajdonképpen csak házirobotok, tökéletes alakkal és mosollyal. Valóban ez kell a stepfordi férfiaknak? Joannára is ez vár, akaratán kívül is?

A könyv jól rávilágít arra, hogy a mai nőknek mi mindennek meg kell felelniük a modern világban - még munka és gyereknevelés mellett is tőlük várja el a társadalom a teljes háztartás vezetését. Persze tisztelet a kivételnek, szerencsére nem minden férj vágya egy háztartási robot, és vannak dolgok, amelyek a mindig csilli-villi lakásnál is fontosabbak.

Érdekes gondolatokat vet fel a könyv a férfi-női szerepekről. Ennek ellenére mégsem fogott meg annyira, egyszer elolvasni érdekes volt, de ezek után nem rohanok megnézni a filmet. A könyvből ugyanis, mint az elején említettem, film is készült 2004-ben, Nicole Kidman főszereplésével. Részletek ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...