2014. május 16., péntek

Buglyó Gergely: Oni - A Néma Város

A Néma Város Buglyó Gergely Oni-trilógiájának a második része. Az első rész, Szürke vér, kellemes csalódást okozott nekem, tökéletes bevezető volt a fantasy-világába, mivel a nem fantasy-rajongók számára is könnyen érthető és izgalmas regényről van szó. (Itt írtam róla.)

A nemrégiben megjelent második részben, A Néma Városban folytatódik a három testvér - Áron, Nátán, Lili - története, természetesen Wereczkey Anna, a különös, vöröshajú lány sem maradhat ki a csapatból. Ők így négyen - pontosabban öten, Ferivel együtt - nem mindennapi kalandok részesei lesznek.

Ez a könyv picit más volt, mint az előző kötet, sokkal fantasy-sebb, ha lehet így fogalmazni. Egyrészt, kevesebbet vagyunk a "való világban" (ld. Kalpagon, otthon, az iskolában), a kalandok az alvilág különböző helyszínein játszódnak, ahol rejtélyes lényekkel találkoznak és küzdenek meg hőseink.
Szinte folyamatosan történik valami, nagyon oda kell figyelni olvasás közben, annyira akciódúsak a jelenetek. Néha talán picit nehéz is volt követnem a történéseket, és észben tartanom a sok, különös-nevű szereplőt (nem szoktam olvasni fantasy-kat, talán ezért is volt nekem nehezebb). Valamint, néha "túl sűrű" volt, lehetett volna benne egy-egy nyugisabb, pihentetőbb szakasz, vagy lazább történés, de végül is nem volt baj, jól haladtam vele.
Azt is hozzá kell tennem, hogy látszik, hogy az író nagyon alapos, és utánajárt a mitológiának.

Csak néhány érdekességet emelnék ki: szerepel itt Bronzfej, feltűnnek a Virrasztók, utaznak hőseink Ködhajón, járnak az Érák Erdejében és, mint a címben szerepel, végül a Néma Városba is eljutnak. A sok harc és küzdelem közepette megjelenik az Édesapa alakja is. A titokra azonban nem derül fény, és, talán nem árulok el titkot, hogy a rejtélyes Szilánk sem kerül elő, kíváncsiságban hagyva ezzel az olvasót a harmadik, befejező részig, amely A Bábu és a Talizmán címet viseli majd.

A könyvet köszönöm a Ciceró Könyvstúdiónak!

A hivatalos ajánló:
Áron és testvérei felvételt nyertek az Altare Tertium tagjai közé: vállalták a feladatot, hogy segítenek megóvni a Meratánok harmadik oltárát, amely utolsó kapocsként tartja össze a valóság szövedékét. Ehhez meg kell fékezniük az Arctalan Kóborlót, aki Anna lelkének mélyén lapul. De ha a Tertium tényleg nemes célért küzd, miért őriznek titkokat újdonsült tagjaik előtt? Miért nem fedik fel Annának a jóslatot, amelyből kiderülne, micsoda valójában a Kóborló?
Áronékat már nem éri meglepetésként, ha számító Virrasztókkal, eszelős Onikkal vagy más szörnyekkel kerülnek szembe, de csakhamar be kell látniuk: ha tényleg tudni akarják az igazat a Kóborlóról, akkor még a legendás Néma Város meglátogatásától sem riadhatnak vissza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...