Ugrás a fő tartalomra

Buglyó Gergely: Oni - A Néma Város

A Néma Város Buglyó Gergely Oni-trilógiájának a második része. Az első rész, Szürke vér, kellemes csalódást okozott nekem, tökéletes bevezető volt a fantasy-világába, mivel a nem fantasy-rajongók számára is könnyen érthető és izgalmas regényről van szó. (Itt írtam róla.)

A nemrégiben megjelent második részben, A Néma Városban folytatódik a három testvér - Áron, Nátán, Lili - története, természetesen Wereczkey Anna, a különös, vöröshajú lány sem maradhat ki a csapatból. Ők így négyen - pontosabban öten, Ferivel együtt - nem mindennapi kalandok részesei lesznek.

Ez a könyv picit más volt, mint az előző kötet, sokkal fantasy-sebb, ha lehet így fogalmazni. Egyrészt, kevesebbet vagyunk a "való világban" (ld. Kalpagon, otthon, az iskolában), a kalandok az alvilág különböző helyszínein játszódnak, ahol rejtélyes lényekkel találkoznak és küzdenek meg hőseink.
Szinte folyamatosan történik valami, nagyon oda kell figyelni olvasás közben, annyira akciódúsak a jelenetek. Néha talán picit nehéz is volt követnem a történéseket, és észben tartanom a sok, különös-nevű szereplőt (nem szoktam olvasni fantasy-kat, talán ezért is volt nekem nehezebb). Valamint, néha "túl sűrű" volt, lehetett volna benne egy-egy nyugisabb, pihentetőbb szakasz, vagy lazább történés, de végül is nem volt baj, jól haladtam vele.
Azt is hozzá kell tennem, hogy látszik, hogy az író nagyon alapos, és utánajárt a mitológiának.

Csak néhány érdekességet emelnék ki: szerepel itt Bronzfej, feltűnnek a Virrasztók, utaznak hőseink Ködhajón, járnak az Érák Erdejében és, mint a címben szerepel, végül a Néma Városba is eljutnak. A sok harc és küzdelem közepette megjelenik az Édesapa alakja is. A titokra azonban nem derül fény, és, talán nem árulok el titkot, hogy a rejtélyes Szilánk sem kerül elő, kíváncsiságban hagyva ezzel az olvasót a harmadik, befejező részig, amely A Bábu és a Talizmán címet viseli majd.

A könyvet köszönöm a Ciceró Könyvstúdiónak!

A hivatalos ajánló:
Áron és testvérei felvételt nyertek az Altare Tertium tagjai közé: vállalták a feladatot, hogy segítenek megóvni a Meratánok harmadik oltárát, amely utolsó kapocsként tartja össze a valóság szövedékét. Ehhez meg kell fékezniük az Arctalan Kóborlót, aki Anna lelkének mélyén lapul. De ha a Tertium tényleg nemes célért küzd, miért őriznek titkokat újdonsült tagjaik előtt? Miért nem fedik fel Annának a jóslatot, amelyből kiderülne, micsoda valójában a Kóborló?
Áronékat már nem éri meglepetésként, ha számító Virrasztókkal, eszelős Onikkal vagy más szörnyekkel kerülnek szembe, de csakhamar be kell látniuk: ha tényleg tudni akarják az igazat a Kóborlóról, akkor még a legendás Néma Város meglátogatásától sem riadhatnak vissza.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …