Ugrás a fő tartalomra

Naomie Hay: A nyeremény

Gratulálunk! Ön nyert!
Nyereménye egy új élet! Kérjük készüljön fel bármire!
Eljátszottál már a gondolattal, mit tennél, ha megütnéd a lottó főnyereményt? Mihez kezdenél, ha bármi elérhető lenne, amitől sorsod eddigi megfosztott?
Ha új életet kezdhetnél, mi lenne a régivel?

A rövidke kis könyv M-ről, a családanyáról szól, aki szépen éli unalmas hétköznapjait, főz-mos-takarít, gyereket nevel, és nem történik vele semmi különös. Egészen addig a napig, amíg meglátja az újságban a saját lottószámait! Onnantól kezdve megváltozik minden, elkezdődik a  titkos kis élete. Családja elől ugyanis titkolja a nyereményt (egy ideig), álmokat sző, vesz egy saját lakást, ahol majd élheti a külön kis életét, beiratkozik tánciskolába, ahol persze rögtön ráhajt a jóképű tánctanárra... szóval csak saját magával foglalkozik. Két kamasz leánya és pocakosodó férje persze észreveszi rajta a változást, de nem törődik velük. Végül elárulja nekik, hogy nyert, de vannak dolgok, amiket ilyenkor már nem lehet visszafordítani.

M. jelleme szerintem jól tükrözi a négy fal közt élő, házimunka-gyereknevelés kettősében elveszett, munkahelyen hosszú évek óta nem dolgozó, plusz kilókat felszedett, középkorú nő tulajdonságait. Aki álomvilágba ringatja magát, és közben nem törődik a körülötte lévőkkel, a szeretteivel (ld. kisebbik lánya rossz társaságba keveredik). A családtagok jelleme mondjuk nem volt nagyon kidolgozva, számomra ők olyanok voltak, mintha csak árnyképek lennének M. életében (talán mert azok is voltak számára?), néha fel-feltűnt belőlük egy "folt" vacsoránál, reggelinél. 

A vége meg... abszolút nem ilyen befejezésre számítottam! Inkább valami megoldásra, felismerésre, hogy a család mindenek előtt, és nem a pénz számít... de nem ez lett a vége. Kissé ledöbbentett, az biztos.
A könyv inkább egy hosszabb novella, mint regény, gyorsan el lehet olvasni. (Ez nekem nem volt baj, mert mostanában sajnos egyre kevésbé van időm olvasni...)

Az írónő facebook-oldala:
https://www.facebook.com/NaomieHay.author

Megjegyzések

  1. Szeretném a figyelmedbe ajánlani:
    http://torpillauj.blogspot.hu/2014/04/liebster-award-dij.html

    VálaszTörlés
  2. Szia, nagyon köszönöm :)) Már Esztertől én is megkaptam, de neked is köszi!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …