2014. április 12., szombat

Naomie Hay: A nyeremény

Gratulálunk! Ön nyert!
Nyereménye egy új élet! Kérjük készüljön fel bármire!
Eljátszottál már a gondolattal, mit tennél, ha megütnéd a lottó főnyereményt? Mihez kezdenél, ha bármi elérhető lenne, amitől sorsod eddigi megfosztott?
Ha új életet kezdhetnél, mi lenne a régivel?

A rövidke kis könyv M-ről, a családanyáról szól, aki szépen éli unalmas hétköznapjait, főz-mos-takarít, gyereket nevel, és nem történik vele semmi különös. Egészen addig a napig, amíg meglátja az újságban a saját lottószámait! Onnantól kezdve megváltozik minden, elkezdődik a  titkos kis élete. Családja elől ugyanis titkolja a nyereményt (egy ideig), álmokat sző, vesz egy saját lakást, ahol majd élheti a külön kis életét, beiratkozik tánciskolába, ahol persze rögtön ráhajt a jóképű tánctanárra... szóval csak saját magával foglalkozik. Két kamasz leánya és pocakosodó férje persze észreveszi rajta a változást, de nem törődik velük. Végül elárulja nekik, hogy nyert, de vannak dolgok, amiket ilyenkor már nem lehet visszafordítani.

M. jelleme szerintem jól tükrözi a négy fal közt élő, házimunka-gyereknevelés kettősében elveszett, munkahelyen hosszú évek óta nem dolgozó, plusz kilókat felszedett, középkorú nő tulajdonságait. Aki álomvilágba ringatja magát, és közben nem törődik a körülötte lévőkkel, a szeretteivel (ld. kisebbik lánya rossz társaságba keveredik). A családtagok jelleme mondjuk nem volt nagyon kidolgozva, számomra ők olyanok voltak, mintha csak árnyképek lennének M. életében (talán mert azok is voltak számára?), néha fel-feltűnt belőlük egy "folt" vacsoránál, reggelinél. 

A vége meg... abszolút nem ilyen befejezésre számítottam! Inkább valami megoldásra, felismerésre, hogy a család mindenek előtt, és nem a pénz számít... de nem ez lett a vége. Kissé ledöbbentett, az biztos.
A könyv inkább egy hosszabb novella, mint regény, gyorsan el lehet olvasni. (Ez nekem nem volt baj, mert mostanában sajnos egyre kevésbé van időm olvasni...)

Az írónő facebook-oldala:
https://www.facebook.com/NaomieHay.author

2 megjegyzés:

  1. Szeretném a figyelmedbe ajánlani:
    http://torpillauj.blogspot.hu/2014/04/liebster-award-dij.html

    VálaszTörlés
  2. Szia, nagyon köszönöm :)) Már Esztertől én is megkaptam, de neked is köszi!

    VálaszTörlés

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...