Ugrás a fő tartalomra

Fábián Janka: Adél és Alíz

Nem tudom megunni Fábián Janka stílusát. Még ha hasonló sémájúak is a regényei (ld. szerelmi háromszög, eltitkolt kapcsolatok, nem várt terhesség), akkor sem. Olvasmányosak, könnyed stílusúak és hitelesek a könyvei - alátámasztva mindig az adott kor történelmi eseményeivel.

Az Adél és Alíz című regény két lányról szól, akik bekerülnek egy budai bentlakásos iskolába, a "Pálmaházba". Adél pesti lány, akinek az édesapját politikai okokból sajnálatos módon meggyilkolták, Alíz pedig a tipikus vidéki kislány. Mondanom sem kell, hogy barátnők lesznek, sőt, talán még annál is több. Említésre méltó még Nagy Iván szerepe, akit kertészként fogadtak be az iskolába. Egyetlen egy férfi a sok lány és nevelőnő között! Már ebből sejteni lehet, hogy "gubanc" lesz, vagyis titkos kapcsolat születik, nem is egy. Adél önző és számító, Alíz pedig naiv. Természetesen más férfiak is feltűnnek az intézet falain kívül. A szerelmi bonyodalmak mellett pedig, mint a írtam, a húszas évek történelméről és a frankhamisítási ügyről is olvashatunk, amelybe egyik hősünk belekeveredik.
Ahogy telnek az évek, a lányok kijárják az iskolát - vajon mi lesz velük utána? Mi vár rájuk? Boldog házasság, gazdagság vagy elszegényedés? Adél és Alíz hosszú évek után ugyanis ismét találkoznak.
A végéhez annyit, hogy tartogat egy érdekes fordulatot (ki kicsoda), de nem értettem, miért kellett egy tragédiába torkolló esemény a végére. 
Ennek ellenére kerek egész történet volt ez is, Fábián Janka rajongóknak szívből ajánlom eme művet is!

Néhány mondat a hivatalos ajánlóból:
Fábián Janka legújabb nosztalgikus regényében két barátnő viharos érzelmekkel és ellentmondásokkal teli kapcsolata áll a középpontban...
Bonyolult szerelmi háromszögek és csalódások tarkította fordulatos történetüket egy régi gyilkosság árnyékolja be, és a háttérben most is ott húzódnak a kor történelmi eseményei: a Kommün végnapjai, a húszas évek konszolidációja, a frankhamisítási botrány, a gazdasági világválság...
A nagy sikerű Emma-trilógia, Az angyalos ház, a Virágszál, a Lotti öröksége és A német lány című romantikus történelmi regények népszerű írónője a múlt század húszas-harmincas éveinek Magyarországát eleveníti meg hitelesen, színesen és érzékletesen.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …