2014. április 30., szerda

Fábián Janka: Adél és Alíz

Nem tudom megunni Fábián Janka stílusát. Még ha hasonló sémájúak is a regényei (ld. szerelmi háromszög, eltitkolt kapcsolatok, nem várt terhesség), akkor sem. Olvasmányosak, könnyed stílusúak és hitelesek a könyvei - alátámasztva mindig az adott kor történelmi eseményeivel.

Az Adél és Alíz című regény két lányról szól, akik bekerülnek egy budai bentlakásos iskolába, a "Pálmaházba". Adél pesti lány, akinek az édesapját politikai okokból sajnálatos módon meggyilkolták, Alíz pedig a tipikus vidéki kislány. Mondanom sem kell, hogy barátnők lesznek, sőt, talán még annál is több. Említésre méltó még Nagy Iván szerepe, akit kertészként fogadtak be az iskolába. Egyetlen egy férfi a sok lány és nevelőnő között! Már ebből sejteni lehet, hogy "gubanc" lesz, vagyis titkos kapcsolat születik, nem is egy. Adél önző és számító, Alíz pedig naiv. Természetesen más férfiak is feltűnnek az intézet falain kívül. A szerelmi bonyodalmak mellett pedig, mint a írtam, a húszas évek történelméről és a frankhamisítási ügyről is olvashatunk, amelybe egyik hősünk belekeveredik.
Ahogy telnek az évek, a lányok kijárják az iskolát - vajon mi lesz velük utána? Mi vár rájuk? Boldog házasság, gazdagság vagy elszegényedés? Adél és Alíz hosszú évek után ugyanis ismét találkoznak.
A végéhez annyit, hogy tartogat egy érdekes fordulatot (ki kicsoda), de nem értettem, miért kellett egy tragédiába torkolló esemény a végére. 
Ennek ellenére kerek egész történet volt ez is, Fábián Janka rajongóknak szívből ajánlom eme művet is!

Néhány mondat a hivatalos ajánlóból:
Fábián Janka legújabb nosztalgikus regényében két barátnő viharos érzelmekkel és ellentmondásokkal teli kapcsolata áll a középpontban...
Bonyolult szerelmi háromszögek és csalódások tarkította fordulatos történetüket egy régi gyilkosság árnyékolja be, és a háttérben most is ott húzódnak a kor történelmi eseményei: a Kommün végnapjai, a húszas évek konszolidációja, a frankhamisítási botrány, a gazdasági világválság...
A nagy sikerű Emma-trilógia, Az angyalos ház, a Virágszál, a Lotti öröksége és A német lány című romantikus történelmi regények népszerű írónője a múlt század húszas-harmincas éveinek Magyarországát eleveníti meg hitelesen, színesen és érzékletesen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...