Ugrás a fő tartalomra

Charlotte Rogan: Mentőcsónak

Charlotte Rogan regénye egy olyan könyv, amely biztosan elgondolkodtat mindenkit. Olyan kérdéseket feszeget, amelyekre, mondhatni, nincs megfelelő válasz.

A történet alapja, hogy az Alekszandra cárnő óceánjáró luxushajó elsüllyed, az emberek mentőcsónakokba kényszerülnek - már akinek jut hely. Már itt felmerül egy kérdés. Túlterhelt a mentőcsónak, és egy kisgyerek az édesanyjával egy deszkába kapaszkodva kétségbeesetten integet. Te mit tennél? Visszafordulnál értünk, kockáztatva ezzel azt, hogy a mentőcsónak, amelyben sokadmagaddal ülsz, elsüllyed, és mindenki meghal, vagy hagyod őket elpusztulni, amivel viszont megmented a többiek életét? Ugye hogy nem egyszerű?

A regény napról napra mutatja be a csónakban ülők kínlódását, viszontagságait. Konfliktusok is akadnak bőven, sőt, áldozatot is kell hozniuk annak érdekében, hogy a többiknek legyen esélyük a megmenekülésre. Sajnos van, aki nem bírja, és meghal, vagy, mint írtam, fel kell áldoznia magát.
A történéseket Grace meséli el, utólag, egy bírósági tárgyalás előtt. Az egyes napokon kívül a főszereplő életét is megismerhetjük.

A csónakot Mr. Hardie irányítja, ő az, aki valamelyest ért a hajózáshoz. Ám elszabadulnak az indulatok, és három nő összefogva (Grace-t is rákényszerítve) megölik a férfit. Emiatt bíróság elé kerülnek.
Számomra mondjuk furcsa, hogy egy ilyen szituáció bíróság elé kerül, hiszen, amikor is ez a gyilkosság történt, érthető módon a nők elméje már nem volt teljesen tiszta. (Ki az, aki nem zavarodna meg 14 nap csónakban hányattatás után?) Szóval nem is értem, bár, végül is előre megfontolt szándékkal tették.

Érdekes és izgalmas könyv. Az első napok lehet, hogy kicsit lassabban haladnak, de ennek ellenére olvastatja magát, és, mint írtam, biztos hogy nem hagyja nyugodni a gondolataidat!

Charlotte Rogan első könyve letehetetlen: cselekménye izgalmas, fordulatos, a stílusa gördülékeny. Elgondolkodtató, morális kérdéseket vet fel, anélkül hogy moralizálna. A történet az első világháború kitörése idején játszódik, és egy elsüllyedt hajó túlélői sorsán keresztül vizsgálja, határhelyzetben hogyan foszlik le a civilizáció az emberekről, miként állatiasodnak el. A másik érdekes kérdésfelvetés, hogy egy szélsőséges helyzetet ki él túl, és miért.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…