2014. március 17., hétfő

Emylia Hall: Nyarak könyve

Visszaemlékezős, szomorkás hangulatú könyv Emylia Hall regénye. Mondhatnám, hogy néha picit elnyújtott, de ez sem teljesen igaz, mert ennek ellenére olvastatja magát.

Erzsi, vagyis Elizabeth Lowe Angliában él. Édesanyjával, a Magyarországon élő Marikával, már rég megszakította a kapcsolatot. Marika ugyanis egy családi balatoni nyaralás alkalmából - amikor is Erzsi kilenc éves volt csupán - nem tért haza, hanem szülőhazájában maradt. A lány minden nyáron meglátogatta őt és Zoltánt, a festőművészt. Ezeket a röpke egy-két hetes vakációkat minden évben nagyon várta, ám már hosszú évek óta megszakította az ottani kapcsolatokat - ennek súlyos oka volt.
Most, Marika halála után csomag érkezik postán: egy fényképalbum, a régi nyarak emlékeivel.
Elisbeth, ahogyan az albumot lapozgatja, felidézi az egyes nyarakat a Villa Serenában. Minden fejezet egy-egy nyarat idéz, közben Erzsi néha-néha megáll, elgondolkodik. Marikán és Zoltánon kívül megjelenik Tamás is, a tiniszerelem. Telnek a nyarak, az évek, aztán tizenhat éves korában olyan családi titokra derül fény, ami teljesen összetöri a lányt!
Bevallom, engem már az is meglepett, hogy az anya úgy dönt, hogy nem utazik haza Angliába, magára hagyva ezzel kilenc éves lányát és a nem túl boldog édesapát. De a végkifejletet tekintve valahol ezt is meg lehet érteni - vagy mégsem. Mindenesetre tanulság, hogy semmit sem szabad eltitkolni egy gyerek elől, mert az egész addigi élete, amit magáról hitt, hogy ki ő-mi ő, romba dőlhet.

Összességében kellemes volt olvasni ezt a regényt. Aki szereti a családtörténeteket, szereti felidézni a múltat, szeret fényképeket nézegetni, annak ajánlom. Mert olvasás közben szinte Te is érzed a nyarak hangulatát, a forróságot, a hűs árnyékot, a kamaszkor érzelmeit. Ami külön tetszett, hogy bár külföldi a szerző, mégis Magyarországot választotta regénye helyszínének.
A könyv borítója is kellemes, illik magához a történethez.

Az írónő hivatalos oldala:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...