Ugrás a fő tartalomra

Emylia Hall: Nyarak könyve

Visszaemlékezős, szomorkás hangulatú könyv Emylia Hall regénye. Mondhatnám, hogy néha picit elnyújtott, de ez sem teljesen igaz, mert ennek ellenére olvastatja magát.

Erzsi, vagyis Elizabeth Lowe Angliában él. Édesanyjával, a Magyarországon élő Marikával, már rég megszakította a kapcsolatot. Marika ugyanis egy családi balatoni nyaralás alkalmából - amikor is Erzsi kilenc éves volt csupán - nem tért haza, hanem szülőhazájában maradt. A lány minden nyáron meglátogatta őt és Zoltánt, a festőművészt. Ezeket a röpke egy-két hetes vakációkat minden évben nagyon várta, ám már hosszú évek óta megszakította az ottani kapcsolatokat - ennek súlyos oka volt.
Most, Marika halála után csomag érkezik postán: egy fényképalbum, a régi nyarak emlékeivel.
Elisbeth, ahogyan az albumot lapozgatja, felidézi az egyes nyarakat a Villa Serenában. Minden fejezet egy-egy nyarat idéz, közben Erzsi néha-néha megáll, elgondolkodik. Marikán és Zoltánon kívül megjelenik Tamás is, a tiniszerelem. Telnek a nyarak, az évek, aztán tizenhat éves korában olyan családi titokra derül fény, ami teljesen összetöri a lányt!
Bevallom, engem már az is meglepett, hogy az anya úgy dönt, hogy nem utazik haza Angliába, magára hagyva ezzel kilenc éves lányát és a nem túl boldog édesapát. De a végkifejletet tekintve valahol ezt is meg lehet érteni - vagy mégsem. Mindenesetre tanulság, hogy semmit sem szabad eltitkolni egy gyerek elől, mert az egész addigi élete, amit magáról hitt, hogy ki ő-mi ő, romba dőlhet.

Összességében kellemes volt olvasni ezt a regényt. Aki szereti a családtörténeteket, szereti felidézni a múltat, szeret fényképeket nézegetni, annak ajánlom. Mert olvasás közben szinte Te is érzed a nyarak hangulatát, a forróságot, a hűs árnyékot, a kamaszkor érzelmeit. Ami külön tetszett, hogy bár külföldi a szerző, mégis Magyarországot választotta regénye helyszínének.
A könyv borítója is kellemes, illik magához a történethez.

Az írónő hivatalos oldala:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…