2014. január 8., szerda

Fejős Éva: Karácsony New Yorkban

Karácsonyi szünetben karácsonyi könyv. Már régóta kerülgettem könyvtárunkban Fejős Éva eme regényét, végül ünnepváró hangulatomban ezt is kikölcsönöztem. Hogy megérte-e? Mielőtt kifejteném a véleményem, lássuk az ajánlót, mire is számíthatunk előzetesen:

Egy tinédzserkori fellángolás, egy viharos éjszaka – ennek köszönheti az életét az immár majdnem tizennyolc éves Martin. A fiú apja nem más, mint az ismert amerikai énekes, aki összehívja egy nagyszabású születésnapi partira egykori és mostani szeretteit. Martin anyja, Lina azóta lezárta lelkében a régi kalandot, ám egy sokkoló felfedezés hatására – és persze a fia miatt – mégis elfogadja a meghívást. … Karácsonyozni, ünnepelni gyűlnek össze New Yorkban, és a találkozás mindannyiuk életét megváltoztatja.

(Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz!)
A regény alapötlete tetszett. Bár, azt kicsit furcsálltam, hogy az idős rockzenész egyszerre hívja össze a volt nőit és zabigyerekeit, de hát, ahogyan Fejős Éva is írja  a bevezetőben, a rockzenészek igencsak különös figurák. Szintén furcsálltam, bár aztán túlléptem rajta, hogy egy 17 éves tinilány pont egy 50 feletti pasihoz vonzódik szexuálisan. Ha belegondolok, amikor 16 évesen "bele voltam zúgva" Axl Rose-ba, és megtudtam, hogy már elmúlt 30 éves, az volt a reakcióm, hogy "de kár, hogy ilyen öreg". Mindegy. (Mondjuk az is furcsa, hogy egy 17 éves lány se szó se beszéd egy késő esti koncert után csak úgy lelép 3 napra Siófokra, de oké, van ilyen is. Ne vesszünk el a múlt részleteiben.)
Wayne-t (rockzenészt) bírtam, Martin, a magyar fia szintén jófej volt. Igaz, picit úgy éreztem, hogy az ő történetébe túl sokat akart belezsúfolni Fejős Éva (ld. Slash, házibulis történések), de nem baj.
Lina viszont számomra abszolút nem volt pozitív figura! Sőt. Persze, fontos az ő boldogsága (is), meg hogy merjen hallgatni az érzelmeire, de amikor NY-ban a 4 éves kislányát folyton a bébiszitternek passzolta, hogy közben ő a férjét csalja (ne szépítsük, ez volt), az már inkább jellemtelenségre vallott.
Az mondjuk tetszett, hogy a regényt újságcikkek, netes kommentek tarkítják. A vége kissé nyitott, de ez nem volt rossz megoldás. Igaz, pár dologra még kíváncsi lettem volna, miután a kiscsalád hazatért.

És hogy megérte-e? Volt, mikor úgy éreztem, hogy talán jobb lett volna, ha tovább kerülgetem a könyvtárban, de a végén mégis úgy tettem le a könyvet, hogy két ünnep közti kikapcsolódásnak, egyszeri olvasásnak nem volt rossz.

Fejős Évától az alábbi regényeket olvastam korábban:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...