Ugrás a fő tartalomra

Fejős Éva: Karácsony New Yorkban

Karácsonyi szünetben karácsonyi könyv. Már régóta kerülgettem könyvtárunkban Fejős Éva eme regényét, végül ünnepváró hangulatomban ezt is kikölcsönöztem. Hogy megérte-e? Mielőtt kifejteném a véleményem, lássuk az ajánlót, mire is számíthatunk előzetesen:

Egy tinédzserkori fellángolás, egy viharos éjszaka – ennek köszönheti az életét az immár majdnem tizennyolc éves Martin. A fiú apja nem más, mint az ismert amerikai énekes, aki összehívja egy nagyszabású születésnapi partira egykori és mostani szeretteit. Martin anyja, Lina azóta lezárta lelkében a régi kalandot, ám egy sokkoló felfedezés hatására – és persze a fia miatt – mégis elfogadja a meghívást. … Karácsonyozni, ünnepelni gyűlnek össze New Yorkban, és a találkozás mindannyiuk életét megváltoztatja.

(Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz!)
A regény alapötlete tetszett. Bár, azt kicsit furcsálltam, hogy az idős rockzenész egyszerre hívja össze a volt nőit és zabigyerekeit, de hát, ahogyan Fejős Éva is írja  a bevezetőben, a rockzenészek igencsak különös figurák. Szintén furcsálltam, bár aztán túlléptem rajta, hogy egy 17 éves tinilány pont egy 50 feletti pasihoz vonzódik szexuálisan. Ha belegondolok, amikor 16 évesen "bele voltam zúgva" Axl Rose-ba, és megtudtam, hogy már elmúlt 30 éves, az volt a reakcióm, hogy "de kár, hogy ilyen öreg". Mindegy. (Mondjuk az is furcsa, hogy egy 17 éves lány se szó se beszéd egy késő esti koncert után csak úgy lelép 3 napra Siófokra, de oké, van ilyen is. Ne vesszünk el a múlt részleteiben.)
Wayne-t (rockzenészt) bírtam, Martin, a magyar fia szintén jófej volt. Igaz, picit úgy éreztem, hogy az ő történetébe túl sokat akart belezsúfolni Fejős Éva (ld. Slash, házibulis történések), de nem baj.
Lina viszont számomra abszolút nem volt pozitív figura! Sőt. Persze, fontos az ő boldogsága (is), meg hogy merjen hallgatni az érzelmeire, de amikor NY-ban a 4 éves kislányát folyton a bébiszitternek passzolta, hogy közben ő a férjét csalja (ne szépítsük, ez volt), az már inkább jellemtelenségre vallott.
Az mondjuk tetszett, hogy a regényt újságcikkek, netes kommentek tarkítják. A vége kissé nyitott, de ez nem volt rossz megoldás. Igaz, pár dologra még kíváncsi lettem volna, miután a kiscsalád hazatért.

És hogy megérte-e? Volt, mikor úgy éreztem, hogy talán jobb lett volna, ha tovább kerülgetem a könyvtárban, de a végén mégis úgy tettem le a könyvet, hogy két ünnep közti kikapcsolódásnak, egyszeri olvasásnak nem volt rossz.

Fejős Évától az alábbi regényeket olvastam korábban:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …