Ugrás a fő tartalomra

Durica Katarina: Szökés Egyiptomba

Nem költöznék Egyiptomba, az biztos. Turistaként is maximum télen (ami ugye ott sem olyan tél) utaznék el oda, ugyanis az 50 fokos kánikulát, a folyamatos izzadást sem bírnám. Pedig, ahogyan Durica Katarina bemutatja a könyvében, nagyon érdekes világ, csak éppen nem európai embernek (nőnek) való, pláne hosszútávú letelepedésre.

Katarina - avagy a főszereplő Karolina - szerelmi csalódása után dönt úgy, hogy elmenekül Egyiptomba, és idegenvezetőként kezd el dolgozni Kairóban. A turistacsoportok kalauzolása mellett azonban egyre inkább kezdi felfedezni eme különleges világot, és belelát olyan dolgokba, amit egy "mezei" turista a luxusszálló medencéjének partjáról észre sem vesz. Mondjuk az köztudott, hogy a férfiak nagyon közvetlenek, és odavannak az európai nőkért. Katarina beavat minket, olvasókat is abba, hogy hogyan "élnek meg" a fiatal férfiak a gazdag, középkorú, európai nőkből, akiket otthon elhanyagolnak, törődésre vágynak, vagy csupán a szürke hétköznapok és munkahelyi stressz repíti őket az egyiptomi szépfiúk karjaiba. Akik aztán jól kihasználják a szerelemre éhes nőket, sőt, több nőt is szédítenek egyszerre. A túlzott kedvesség pedig agresszióval is társulhat - ld. Nina esete. Nina egyébként Karolina szobatársa, német származású, régóta kinn él, és már haza se menne hazájába, őt is elcsábította Egyiptom (ill. Ahmed), még ha szenved is mellette.

Az élet azonban nemcsak erről szól itt. Rettegés a robbantásoktól, titkos fegyverkereskedelem, a bazárok nyüzsgése, tömött buszok, kosz, nulla higiénia, csontsovány kutyák... ez is Egyiptom.
A történet során néha-néha felbukkan Konrad, az ásatásokkal foglalkozó lengyel férfi is, akivel a magyar származású cseh lány végre normálisan tud beszélgetni.
Aztán elérkezik a fordulópont, amitől Karolina rádöbben: nem akar itt maradni tovább! Fél év tartózkodás után végre hazatér a tíz fokos novemberbe. Szép volt, jó volt, de elég volt.

A könyv vége megfogalmazza azt a tanulságot, amire minden olyan ember rájött már, aki valaha menekült csalódás vagy bármi elől: attól, hogy messzire mész, akár egy másik földrészre is, a problémáid nem fognak megoldódni!

Tetszett a könyv, könnyed stílusú, egy hétvége alatt el is olvastam, és nem bántam meg, mert valóban egy nem mindennapi világot mutat be. Azért én továbbra is maradok az európai kultúránál.


A szerzőről:
Feledy Durica Katarina újságíró, művészettörténész, az ArtLoop.eu kortárs galéria vezetője. Somorjáról származik, jelenleg Budapesten él. Első regénye, a Szökés Egyiptomba 2013-ban jelent meg. Élt Egyiptomban, Tunéziában, Törökországban, bejárta Tanzániát, írásainak fő témait ezekből az országokból meríti. (Forrás)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…