2014. január 31., péntek

Durica Katarina: Szökés Egyiptomba

Nem költöznék Egyiptomba, az biztos. Turistaként is maximum télen (ami ugye ott sem olyan tél) utaznék el oda, ugyanis az 50 fokos kánikulát, a folyamatos izzadást sem bírnám. Pedig, ahogyan Durica Katarina bemutatja a könyvében, nagyon érdekes világ, csak éppen nem európai embernek (nőnek) való, pláne hosszútávú letelepedésre.

Katarina - avagy a főszereplő Karolina - szerelmi csalódása után dönt úgy, hogy elmenekül Egyiptomba, és idegenvezetőként kezd el dolgozni Kairóban. A turistacsoportok kalauzolása mellett azonban egyre inkább kezdi felfedezni eme különleges világot, és belelát olyan dolgokba, amit egy "mezei" turista a luxusszálló medencéjének partjáról észre sem vesz. Mondjuk az köztudott, hogy a férfiak nagyon közvetlenek, és odavannak az európai nőkért. Katarina beavat minket, olvasókat is abba, hogy hogyan "élnek meg" a fiatal férfiak a gazdag, középkorú, európai nőkből, akiket otthon elhanyagolnak, törődésre vágynak, vagy csupán a szürke hétköznapok és munkahelyi stressz repíti őket az egyiptomi szépfiúk karjaiba. Akik aztán jól kihasználják a szerelemre éhes nőket, sőt, több nőt is szédítenek egyszerre. A túlzott kedvesség pedig agresszióval is társulhat - ld. Nina esete. Nina egyébként Karolina szobatársa, német származású, régóta kinn él, és már haza se menne hazájába, őt is elcsábította Egyiptom (ill. Ahmed), még ha szenved is mellette.

Az élet azonban nemcsak erről szól itt. Rettegés a robbantásoktól, titkos fegyverkereskedelem, a bazárok nyüzsgése, tömött buszok, kosz, nulla higiénia, csontsovány kutyák... ez is Egyiptom.
A történet során néha-néha felbukkan Konrad, az ásatásokkal foglalkozó lengyel férfi is, akivel a magyar származású cseh lány végre normálisan tud beszélgetni.
Aztán elérkezik a fordulópont, amitől Karolina rádöbben: nem akar itt maradni tovább! Fél év tartózkodás után végre hazatér a tíz fokos novemberbe. Szép volt, jó volt, de elég volt.

A könyv vége megfogalmazza azt a tanulságot, amire minden olyan ember rájött már, aki valaha menekült csalódás vagy bármi elől: attól, hogy messzire mész, akár egy másik földrészre is, a problémáid nem fognak megoldódni!

Tetszett a könyv, könnyed stílusú, egy hétvége alatt el is olvastam, és nem bántam meg, mert valóban egy nem mindennapi világot mutat be. Azért én továbbra is maradok az európai kultúránál.


A szerzőről:
Feledy Durica Katarina újságíró, művészettörténész, az ArtLoop.eu kortárs galéria vezetője. Somorjáról származik, jelenleg Budapesten él. Első regénye, a Szökés Egyiptomba 2013-ban jelent meg. Élt Egyiptomban, Tunéziában, Törökországban, bejárta Tanzániát, írásainak fő témait ezekből az országokból meríti. (Forrás)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...