2013. december 1., vasárnap

Jay Asher · Carolyn Mackler: Kezünkben a jövőnk

A Kezünkben a jövőnk című ifjúsági regény egy olyan témát feszeget, amely mindenki fantáziáját megmozgatja. Te is biztosan eljátszottál már a gondolattal, hogy néha milyen jó lenne a jövőbe látni, sőt, befolyásolni sorsod alakulását.
A könyv 1996-ban játszódik, akkoriban, amikor az internet még nem volt mindenki számára elérhető, ha meg mégis, bizonyára emlékeztek (legalábbis az olyan "idősek", mint én), milyen volt betárcsázós modemmel kapcsolódni a netre, és hogy addig nem tudtál telefonálni, amíg a net miatt foglalt volt a telefonvonal.

Emma és Josh a két főszereplő gyerekkoruk óta ismerik egymást, lévén szomszédok. Egy CD ROM-nak köszönhetően Emma megdöbbentő felfedezést tesz. Megjelenik számítógépén a Facebook, és szembe találja magát 15 évvel későbbi énjével! Természetesen Joshsal is megosztja a felfedezését, aki egy idő után már nem nézi jó szemmel, hogy a lány múltból irányítgatja a saját, és ezáltal társai jövőjét.
A könyv alapötlete nagyon érdekes. Az, hogy nem is gondolnánk, hogy egy-egy aprócska múltbéli cselekedetünk, mozzanatunk milyen hatással lesz későbbi életünkre, hogyan befolyásolja pl. a párválasztásunkat vagy pályaválasztásunkat. Hogyan ad önbizalmat a jövőben látott kép a jelenben (ld. Josh és Sydney), vagy hogyan keserít el az, amit látunk, és amiatt mindent megteszünk, hogy mégse úgy történjen.

Az érdekes téma ellenére nekem mégis kicsit lapos volt a könyv. A végét persze már sejteni lehetett, de ez a Facebook dolog lezárult annyiban, hogy a felnőtt Emma kitörölte magát a közösségi oldalról, ezáltal a tizenéves Emma sem látja már, mi történik vele. Szóval azt nem tudtuk meg, mi is volt ez az egész. Mindegy, kikapcsolódásnak, jövőn való gondolkodáshoz nem volt rossz, és, ahogyan az ajánló is írja (ld. lent), Facebook-rajongóknak szóló olvasmány.

A nagy sikerű Tizenhárom okom volt… szerzőjének és szerzőtársának új regénye a Facebook nélküli világba kalauzol vissza, és azt igazolja, hogy mi döntünk a saját boldogságunkról, boldogtalanságunkról, és minden döntés kihat az életünk egészére. Facebook-rajongóknak kötelező olvasmány!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...