Ugrás a fő tartalomra

Jay Asher · Carolyn Mackler: Kezünkben a jövőnk

A Kezünkben a jövőnk című ifjúsági regény egy olyan témát feszeget, amely mindenki fantáziáját megmozgatja. Te is biztosan eljátszottál már a gondolattal, hogy néha milyen jó lenne a jövőbe látni, sőt, befolyásolni sorsod alakulását.
A könyv 1996-ban játszódik, akkoriban, amikor az internet még nem volt mindenki számára elérhető, ha meg mégis, bizonyára emlékeztek (legalábbis az olyan "idősek", mint én), milyen volt betárcsázós modemmel kapcsolódni a netre, és hogy addig nem tudtál telefonálni, amíg a net miatt foglalt volt a telefonvonal.

Emma és Josh a két főszereplő gyerekkoruk óta ismerik egymást, lévén szomszédok. Egy CD ROM-nak köszönhetően Emma megdöbbentő felfedezést tesz. Megjelenik számítógépén a Facebook, és szembe találja magát 15 évvel későbbi énjével! Természetesen Joshsal is megosztja a felfedezését, aki egy idő után már nem nézi jó szemmel, hogy a lány múltból irányítgatja a saját, és ezáltal társai jövőjét.
A könyv alapötlete nagyon érdekes. Az, hogy nem is gondolnánk, hogy egy-egy aprócska múltbéli cselekedetünk, mozzanatunk milyen hatással lesz későbbi életünkre, hogyan befolyásolja pl. a párválasztásunkat vagy pályaválasztásunkat. Hogyan ad önbizalmat a jövőben látott kép a jelenben (ld. Josh és Sydney), vagy hogyan keserít el az, amit látunk, és amiatt mindent megteszünk, hogy mégse úgy történjen.

Az érdekes téma ellenére nekem mégis kicsit lapos volt a könyv. A végét persze már sejteni lehetett, de ez a Facebook dolog lezárult annyiban, hogy a felnőtt Emma kitörölte magát a közösségi oldalról, ezáltal a tizenéves Emma sem látja már, mi történik vele. Szóval azt nem tudtuk meg, mi is volt ez az egész. Mindegy, kikapcsolódásnak, jövőn való gondolkodáshoz nem volt rossz, és, ahogyan az ajánló is írja (ld. lent), Facebook-rajongóknak szóló olvasmány.

A nagy sikerű Tizenhárom okom volt… szerzőjének és szerzőtársának új regénye a Facebook nélküli világba kalauzol vissza, és azt igazolja, hogy mi döntünk a saját boldogságunkról, boldogtalanságunkról, és minden döntés kihat az életünk egészére. Facebook-rajongóknak kötelező olvasmány!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …