Ugrás a fő tartalomra

George Varga: Az öregember és a farkas

A karácsony előtti pörgésben, ajándékok után való rohangálásban és az év végi munkahelyi stresszben jól esik egy kicsit megnyugodni és lelassulni. George Varga: Az öregember és a farkas című könyve pont ezt a cél szolgálta nekem hajszolt napjaim közepette. Akár ha csak egy-egy fél órára, átéreztem az erdő csendjét, az öregember magányát, a havas táj hidegségét, a farkasok távoli üvöltését.

A könyv, mint címében is olvasható, az erdőben élő öregember és egy Cimbora nevű farkas barátságáról szól. Az öregember a halál torkából mentette meg a farkast, gondozta, ápolta, ő pedig nem maradt hálátlan neki. Bár visszatért sajátjai közé, örök védelmezője maradt az öregnek, sőt, még társait is "bemutatta neki".

A történetből megismerhetjük az öregember múltját is, egészen onnan, amikor is még fiatalon, feleségével az erdőt választották lakhelyüknek, a bánatot, hogy nem született gyermekük, és a szeretett feleség halálát. Megismerhetünk egy, a városi emberektől igencsak távol álló világot, amikor is kint, a természetben a magad ura vagy, teljesen magadra vagy utalva, a napi élelmet, tüzelőt is neked kell beszerezned, meg kell küzdened az időjárással és együtt kell élned az erdő állataival, tiszteletbe tartva az ő törvényeiket.

Sok szép gondolatot tartalmaz a könyv, a természet rendjéről, az ember boldogságkereséséről, az állatok szeretetéről. Érdemes elolvasni.

Az e-book-ot most 400 Ft-ért lehet megvásárolni a Bookandwalk oldalán, részletek ezen a linken, ahol a műbe is bele lehet olvasni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …