Ugrás a fő tartalomra

George Varga: Az öregember és a farkas

A karácsony előtti pörgésben, ajándékok után való rohangálásban és az év végi munkahelyi stresszben jól esik egy kicsit megnyugodni és lelassulni. George Varga: Az öregember és a farkas című könyve pont ezt a cél szolgálta nekem hajszolt napjaim közepette. Akár ha csak egy-egy fél órára, átéreztem az erdő csendjét, az öregember magányát, a havas táj hidegségét, a farkasok távoli üvöltését.

A könyv, mint címében is olvasható, az erdőben élő öregember és egy Cimbora nevű farkas barátságáról szól. Az öregember a halál torkából mentette meg a farkast, gondozta, ápolta, ő pedig nem maradt hálátlan neki. Bár visszatért sajátjai közé, örök védelmezője maradt az öregnek, sőt, még társait is "bemutatta neki".

A történetből megismerhetjük az öregember múltját is, egészen onnan, amikor is még fiatalon, feleségével az erdőt választották lakhelyüknek, a bánatot, hogy nem született gyermekük, és a szeretett feleség halálát. Megismerhetünk egy, a városi emberektől igencsak távol álló világot, amikor is kint, a természetben a magad ura vagy, teljesen magadra vagy utalva, a napi élelmet, tüzelőt is neked kell beszerezned, meg kell küzdened az időjárással és együtt kell élned az erdő állataival, tiszteletbe tartva az ő törvényeiket.

Sok szép gondolatot tartalmaz a könyv, a természet rendjéről, az ember boldogságkereséséről, az állatok szeretetéről. Érdemes elolvasni.

Az e-book-ot most 400 Ft-ért lehet megvásárolni a Bookandwalk oldalán, részletek ezen a linken, ahol a műbe is bele lehet olvasni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…