2013. december 13., péntek

Fábián Janka: A német lány

Újabb Fábián Janka könyv került a kezembe, mégpedig A német lány.

Ez a történet a második világháború ideje alatt kezdődik, amikor is Sepp Weinbach (eredeti nevén Borpataky Jóska) magyar származású német századost elszállásolják egy francia családnál. Ekkor még nem is sejti, hogy az apa és a lánya - aki eléggé ellenségesen viselkedett vele, és aki iránt csupán plátói érzelmeket táplált -, évekkel később is hatással lesznek az életére.

A könyv mégsem (csak) Seppről szól, hanem egy Rose nevű, félig német-félig francia, "háborús zabigyerekről", aki, bár Németországban nő fel, fiatal felnőttként mégis Párizsba (illetve Párizs mellé) keveredik. Persze amiatt, hogy félig német, nem mindenhol nézik jó szemmel.
Az igazi bonyodalmak igazándiból akkor kezdődnek, amikor is Rose újdonsült barátnője lévén kapcsolatba kerül a lány családjával. Innen kezdve felgyorsulnak az események, nem várt szerelmet nem várt örökség követ. Mint sejteni lehet, itt is vannak szép számmal bonyodalmak, de azért korántsem volt annyira összetett és szövevényes regény, mint a Virágszál, és annyira rejtélyes sem volt, mint Az angyalos ház (én ezt a két regényt olvastam korábban). Igaz, Fábián Janka még bele akart szőni még egy izgalmat (ld. Marcel felbukkanása, majd váratlan megjelenése Magyarországon is), de ezt nem igazán értettem, miért kellett.

A regény olvasmányos és érdekes, ám, mint más bloggerek is írták róla, valóban picit "hiányos". Bár, mint megtudtam, azért ilyen lezáratlan, mert van folytatása is: A francia nő címmel. Úgyhogy kíváncsian várom, mert elég sok dolog érdekelne még (pl. Cécile-lel, vagyis az anyával kapcsolatban is).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...