2013. november 15., péntek

Peter Heller: Kutya csillagkép

A címe és tartalmi leírása alapján keltette fel érdeklődésemet a Kutya csillagkép című regény, ugyanis kedvelem a kissé utópisztikus történeteket.
A történet kiindulópontja egy gyilkos influenzajárvány utáni világ, amely szinte minden embert elpusztított. Ezt élte túl Hig, aki egy elhagyatott repülőtér hangárjában él Jasperrel, a kutyájával, és egy Bangley nevű férfival.

Bevallom, engem a könyv alapszituációja nagyon emlékeztetett Az út című könyvre (Cormac McCarthy műve, itt írtam róla), mivel az úgy indul, hogy kipusztult a Föld, és egy apa a fiával vándorol és küzd a túlélésért.

Hig a közeli folyópartra jár horgászni, ám korántsem ilyen békés az élete. Ugyanis minden más ember ellenség, akit meg kell ölni! Bangley szinte már hidegvérrel vadássza le a közelükbe merészkedő, szintén túlélésért küzdő embereket. Mindenkit megölni, védeni a területünket, a megszerzett húst, élelmet - a cél a túlélés.
Hig persze gyakran nosztalgiázik: visszaemlékezik a régi világra, feleségére. Aztán, mikor bekövetkezik egy tragédia, úgy dönt: tovább lép, elhagyja a biztonságos menedéket, és repülőgépével elindul egy rádiójel irányába, a hegyen túlra. Hajtja a kíváncsiság és a jobb élet utáni remény. Még úgy is, ha közben az életét veszélybe sodorja, mert rá is vadásznak. Ahova kerül, eleinte már-már idilli, de vajon itt mer maradni, vagy továbblép ("haza"megy) új társaival?

A könyv hangulata, még ha nyomasztó is, mindvégig azt érzékelteti, hogy a reményt nem szabad feladni. Még ha kicsit lezáratlannak is tűnik a vége, azt sugallja, van jövő.

A Kutya csillagkép Peter Heller első regénye, amely már az első megjelenése után számos országban (Ausztrália, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország) sikerkönyv lett.
A díjnyertes kalandtörténet-író több természetvédelmi és természetjárás témájú dokumentumkönyvet is írt, emellett az Outside Magazine, a Men's Journal és National Geographic szerkesztője. Jelenleg a Colorado állam-béli Denverben él.

A könyvet köszönöm a Maxim Kiadónak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...