Ugrás a fő tartalomra

Könyv vagy e-book?

Egy olyan témáról fogok most írni, amiről már régóta szeretnék. Könyv vagy e-book? Melyiket miért szeretem jobban, melyiknek mi az előnye, hátránya - az én szemszögemből.

Mikor először hallottam az e-book-ról, még én is idegenkedtem tőle, bár az ötlet tetszett, hogy milyen sok könyvet tárolhatsz egyetlen adathordozón. Aztán tavaly augusztusban, a születésnapomra a családom meglepett egy Kindle olvasóval. Ekkor még csak 2-3 könyv volt rátöltve, így egy krimit olvasva kezdtem az ismerkedést a "kütyüvel".
Először az zavart benne, hogy nem tudom "csak úgy" visszapörgetni a lapokat (olvasásnál ugye előfordul, pláne egy kriminél, hogy vissza kell nézned, hogyan is volt egy esemény), de aztán felfedeztem a keresés és a könyvjelzőzés funkciót is. Mostanra, így több, mint egy év után már szívesen olvasok e-book-ot.

Hogy miért jobb az e-book?
A leges-legnagyobb előnye, hogy egy pici kis eszközön rengeteg könyv elfér. Nyaraláskor például nagyon praktikus, hogy nem kell 2-3 könyvet bepréselned a bőröndödbe. Nekem volt már olyan, hogy az egyik könyvnek a végén jártam, emiatt be kellet pakolnom egy másikat is, no meg egy harmadikat tartalékba. Kb. 300 oldalas könyvekkel számolva nem kis súly. A másik, hogy én gyakran olvasok villamoson, munkába menet, és nem mindegy, hogy egy vastag könyvet vagy egy lapos kis olvasót kell becsúsztatom a táskámba a sok egyéb dolog mellé (pláne, ha az esernyőm, kajám, zumba cuccom is nálam van).
A könyvjelzőzés is könnyebb, nem kell bedugdosni cetlit, vagy cetliket, annyi oldalt jelölhetsz be, amennyit csak akarsz. Ha pedig bekapcsolod, ott nyílik meg, ahol abbahagytad.
Azt is meg lehet szokni egy idő után, hogy nem oldalszámok vannak, hanem százalékokban méri, hogy éppen hol tartasz.
Ami miatt néha zavaró, hogy előfordult már, hogy olyan "hülye" formátumban tölti le a könyveket, szétdobja a sorokat, illetve pdf-ek olvasására nem alkalmas a Kindle. Vagyis le lehet tölteni, de "hangyabetűs" lesz, és ezt nem lehet nagyítani. Mert hogy alapból a betűk nagyságát is beállíthatod az olvasódon.

Vásárolni is olcsóbb e-könyvet, mint igazit - ez mondjuk picit szomorú, még ha praktikusabb is (ld. csak utalod a pénzt és letölthetővé válik). A kiadók közül is van, aki szívesebben küld e-book-ot, mint igazit, recenziós könyvként.

De hogy mégis miért jobb az igazi könyv? 
Mert kellenek a lapok, a térbeliség, a megfoghatóság, a könyv-illat, a szép borító, ezen kívül ajándékozni lehet, ajándékba kapni lehet, lehet gyűjtögetni, rendezgetni... és nem elsősorban szeretni. Mikor írtam, hogy picit szomorú, hogy az e-book olcsóbb, mint a könyv, arra is gondoltam, hogy igazi könyv esetében már a vásárlás is maga élmény. Amikor bemész a friss nyomdaillatú könyvesboltba, nézelődsz, válogatsz, belelapozol... bizony, több órát el lehet tölteni egy ilyen helyen. A könyvtárról és a könyvtár-szagról meg ne is beszéljünk! Bár vásárolni mostanában sajnos ritkábban szoktam, könyvtárba még mindig szívesen járok.
A könyv nem merül le, nem kell tölteni, könnyű benne visszalapozni, vagy csupán pörgetni a lapokat. Képek is vannak (lehetnek) benne, amik az e-book-ban nem biztos, hogy ugyanúgy átjönnek.

Összességében nagyon klassz meg praktikus az e-book, én is teljesen rászoktam, de azért nem tudnám elképzelni az életet "hagyományos" könyvek nélkül. Mert azért Ők az igaziak.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…