2013. november 27., szerda

Könyv vagy e-book?

Egy olyan témáról fogok most írni, amiről már régóta szeretnék. Könyv vagy e-book? Melyiket miért szeretem jobban, melyiknek mi az előnye, hátránya - az én szemszögemből.

Mikor először hallottam az e-book-ról, még én is idegenkedtem tőle, bár az ötlet tetszett, hogy milyen sok könyvet tárolhatsz egyetlen adathordozón. Aztán tavaly augusztusban, a születésnapomra a családom meglepett egy Kindle olvasóval. Ekkor még csak 2-3 könyv volt rátöltve, így egy krimit olvasva kezdtem az ismerkedést a "kütyüvel".
Először az zavart benne, hogy nem tudom "csak úgy" visszapörgetni a lapokat (olvasásnál ugye előfordul, pláne egy kriminél, hogy vissza kell nézned, hogyan is volt egy esemény), de aztán felfedeztem a keresés és a könyvjelzőzés funkciót is. Mostanra, így több, mint egy év után már szívesen olvasok e-book-ot.

Hogy miért jobb az e-book?
A leges-legnagyobb előnye, hogy egy pici kis eszközön rengeteg könyv elfér. Nyaraláskor például nagyon praktikus, hogy nem kell 2-3 könyvet bepréselned a bőröndödbe. Nekem volt már olyan, hogy az egyik könyvnek a végén jártam, emiatt be kellet pakolnom egy másikat is, no meg egy harmadikat tartalékba. Kb. 300 oldalas könyvekkel számolva nem kis súly. A másik, hogy én gyakran olvasok villamoson, munkába menet, és nem mindegy, hogy egy vastag könyvet vagy egy lapos kis olvasót kell becsúsztatom a táskámba a sok egyéb dolog mellé (pláne, ha az esernyőm, kajám, zumba cuccom is nálam van).
A könyvjelzőzés is könnyebb, nem kell bedugdosni cetlit, vagy cetliket, annyi oldalt jelölhetsz be, amennyit csak akarsz. Ha pedig bekapcsolod, ott nyílik meg, ahol abbahagytad.
Azt is meg lehet szokni egy idő után, hogy nem oldalszámok vannak, hanem százalékokban méri, hogy éppen hol tartasz.
Ami miatt néha zavaró, hogy előfordult már, hogy olyan "hülye" formátumban tölti le a könyveket, szétdobja a sorokat, illetve pdf-ek olvasására nem alkalmas a Kindle. Vagyis le lehet tölteni, de "hangyabetűs" lesz, és ezt nem lehet nagyítani. Mert hogy alapból a betűk nagyságát is beállíthatod az olvasódon.

Vásárolni is olcsóbb e-könyvet, mint igazit - ez mondjuk picit szomorú, még ha praktikusabb is (ld. csak utalod a pénzt és letölthetővé válik). A kiadók közül is van, aki szívesebben küld e-book-ot, mint igazit, recenziós könyvként.

De hogy mégis miért jobb az igazi könyv? 
Mert kellenek a lapok, a térbeliség, a megfoghatóság, a könyv-illat, a szép borító, ezen kívül ajándékozni lehet, ajándékba kapni lehet, lehet gyűjtögetni, rendezgetni... és nem elsősorban szeretni. Mikor írtam, hogy picit szomorú, hogy az e-book olcsóbb, mint a könyv, arra is gondoltam, hogy igazi könyv esetében már a vásárlás is maga élmény. Amikor bemész a friss nyomdaillatú könyvesboltba, nézelődsz, válogatsz, belelapozol... bizony, több órát el lehet tölteni egy ilyen helyen. A könyvtárról és a könyvtár-szagról meg ne is beszéljünk! Bár vásárolni mostanában sajnos ritkábban szoktam, könyvtárba még mindig szívesen járok.
A könyv nem merül le, nem kell tölteni, könnyű benne visszalapozni, vagy csupán pörgetni a lapokat. Képek is vannak (lehetnek) benne, amik az e-book-ban nem biztos, hogy ugyanúgy átjönnek.

Összességében nagyon klassz meg praktikus az e-book, én is teljesen rászoktam, de azért nem tudnám elképzelni az életet "hagyományos" könyvek nélkül. Mert azért Ők az igaziak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...