Ugrás a fő tartalomra

Alan Bradley: De mi került a pitébe?

Izgatottan vártam Alan Bradley kanadai író új könyvét, ugyanis szeretem a rejtélyes, nyomozós történeteket, főleg, ahol nem egy profi nyomozó, hanem a főszereplő deríti fel lépésről lépésre a bűnügyet. A főszereplő itt nem más, mint egy tizenegy éves lány, Flavia de Luce, aki édesapjával és két undok nővérével él együtt (édesanyjuk sajnos elhalálozott), és egy elhagyott laboratóriumnak (és kíváncsiságának) köszönhetően nagyon jól ért a kémiához, így a mérgekhez is.

Flavia, miután kertjükben felfedez egy holttestet, és édesapján letartóztatják, önhatalmúlag nyomozásba kezd. Nagyon tetszett a fiatal lány elszántsága, logikus gondolkodása, ahogy számára, és számunkra, olvasók számára is újabb és újabb részletek derülnek ki a múltból. Ugyanis természetesen a múltban is történt egy furcsa öngyilkosság(?), amelyet a mai napig homály fed. 
A pite, a könyv címével ellentétben nem sokat szerepel a műben, viszont valami tényleg került bele! A bélyegeknek azonban annál több szerepük van. Sőt, aki nem ért a bélyegekhez, az is kap egy pici betekintést a bélyegkészítés és -gyűjtés mibenlétébe. Mondanom sem kell, ez a szál is a múltba vezethető vissza.
Az meg külön piros pont, hogy az író a kémia szeretetére és a vegyületek ismeretének fontosságára is felhívja a figyelmet. (Persze a emberek nagy része nem keveredik mérgezős-gyilkossági ügyekbe, de akkor sem árt odafigyelni kémia órán, mert sosem tudhatod, mikor lesz rá szükséged.)

Összességében egy nagyon jól felépített regényről van szó, oldalról oldalra tartogat egy-egy újabb kis "kockát", amiből a végén összeáll a kép. Apropó, a vége! Igencsak izgalmas!
(Csupán egy negatív dolgot említenék meg. Sajnos vannak benne apróbb hibák, elütések, pl. a 100. oldalon: "job kezére" - így, egy b-vel írva...)

A könyv egy hatrészes sorozat első részének készült, tehát a jövőben is fogunk még találkozni a mindenre elszánt Flaviaval! Ha a sorozatról többet szeretnél tudni, keresd fel a weboldalát: www.flaviadeluce.com

A könyvet köszönöm a Maxim Kiadónak!
Ez a könyvet megnyerheted a Blogszülinapi játékban! Részletek ITT!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …