Ugrás a fő tartalomra

Jeanette Winterson: Miért lennél boldog, ha lehetsz normális?

Jeanette Winterson könyveit sajnos nem nagyon ismerem, viszont, mint tudjátok, nagyon szeretem az önéletrajzi ihletésű regényeket. Szeretem átélni mások sorsát, beleélni magam hétköznapjaikba, örömükbe, szenvedésükbe.

A Park Kiadónak köszönhetően került hozzám az írónő legújabb regénye, amely elég különös címet visel: Miért lennél boldog, ha lehetnél normális? - teszi fel a kérdést. Pontosabban ezt a kérdést Jeanette-nak tette fel a nevelőanyja. Jeanette ugyanis örökbefogadott lány, akit elég szigorúan neveltek. A mélyen vallásos családban ráadásul nagy botránynak számított, amikor kiderült, hogy a lány a saját neméhez vonzódik! Sok megaláztatás érte emiatt tizenévesként. Az anyja ráadásul még az olvasást is megtiltotta neki. Olyannyira, és ez a jelenet nagyon megmaradt bennem, hogy elégette a titokban összegyűjtött könyveit! A másik jelenet, amit kiemelnék fiatalkorából, amikor is elszökött otthonról, és egy ideig egy Mini-ben (autó) lakott.
Jeanette életének alakulásában tehát meghatározó volt a nevelő anyja szigora, a negatív szülői példa.

Egy örökbefogadott gyermek számára mindig nagy vívódást jelent, vajon ki lehetett az igazi anyja, és miért taszította el magától? Természetesen Jeanette is nyomozni kezd. Érdekes fejezetek voltak ezek, ahogyan a bürokrácia útvesztőit átjárva végül sikerült eljutnia igazi családjához.

A könyv egyes fejezeteit idézetek tarkítják - az írónő korábbi regényeiből (elsősorban a Nem a narancs az egyetlen gyümölcsből.) Ezt is jó ötletnek tartottam. Ahogyan Jeanette visszaemlékezik az élete eseményeire, néha ide-oda ugrál az időben, de ez sem volt zavaró, sőt.
Nyilván más lett volna olvasnom a könyvet, ha jobban ismerem a korábbi regényeit, de így is tetszett.

Jeanette Winterson hivatalos oldala:
http://www.jeanettewinterson.com/
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …