2013. október 13., vasárnap

Jeanette Winterson: Miért lennél boldog, ha lehetsz normális?

Jeanette Winterson könyveit sajnos nem nagyon ismerem, viszont, mint tudjátok, nagyon szeretem az önéletrajzi ihletésű regényeket. Szeretem átélni mások sorsát, beleélni magam hétköznapjaikba, örömükbe, szenvedésükbe.

A Park Kiadónak köszönhetően került hozzám az írónő legújabb regénye, amely elég különös címet visel: Miért lennél boldog, ha lehetnél normális? - teszi fel a kérdést. Pontosabban ezt a kérdést Jeanette-nak tette fel a nevelőanyja. Jeanette ugyanis örökbefogadott lány, akit elég szigorúan neveltek. A mélyen vallásos családban ráadásul nagy botránynak számított, amikor kiderült, hogy a lány a saját neméhez vonzódik! Sok megaláztatás érte emiatt tizenévesként. Az anyja ráadásul még az olvasást is megtiltotta neki. Olyannyira, és ez a jelenet nagyon megmaradt bennem, hogy elégette a titokban összegyűjtött könyveit! A másik jelenet, amit kiemelnék fiatalkorából, amikor is elszökött otthonról, és egy ideig egy Mini-ben (autó) lakott.
Jeanette életének alakulásában tehát meghatározó volt a nevelő anyja szigora, a negatív szülői példa.

Egy örökbefogadott gyermek számára mindig nagy vívódást jelent, vajon ki lehetett az igazi anyja, és miért taszította el magától? Természetesen Jeanette is nyomozni kezd. Érdekes fejezetek voltak ezek, ahogyan a bürokrácia útvesztőit átjárva végül sikerült eljutnia igazi családjához.

A könyv egyes fejezeteit idézetek tarkítják - az írónő korábbi regényeiből (elsősorban a Nem a narancs az egyetlen gyümölcsből.) Ezt is jó ötletnek tartottam. Ahogyan Jeanette visszaemlékezik az élete eseményeire, néha ide-oda ugrál az időben, de ez sem volt zavaró, sőt.
Nyilván más lett volna olvasnom a könyvet, ha jobban ismerem a korábbi regényeit, de így is tetszett.

Jeanette Winterson hivatalos oldala:
http://www.jeanettewinterson.com/
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...