2013. augusztus 3., szombat

Mihail Bulgakov: Kutyaszív

Sci-fi regény? Fergeteges komédia? Egy ültőhelyben felfalható bűntörténet? Bulgakov kisregénye mindez együtt, de legfőképpen üzenet 1925-ből: ne piszkáljunk bele az öntörvényű természetbe...

Nem sokat tudtam erről a kisregényről, mielőtt olvasni kezdtem volna, csupán annyit sejtettem, hogy egy kutyáról fog szólni. Így is kezdődik, mikor is Filipp Filippovics, az orvos, megtalálja a beteg, megsebzett, ázó-fázó kutyát egy kapualjban, és megeteti, majd hazaviszi. Eddig még nincs semmi furcsa a történetben.
(Figyelem! Cselekményleírást tartalmaz!)
Ám amint belépünk az orvos lakásába (akit egyébként társbérlők beköltöztetésével fenyegetnek a hatóságok, mivel túl sok szobája van), onnantól kezdve sejteni lehet, hogy valami szokatlan fog történni. Mégpedig a kutyával fog csinálni valamit. Az orvos ugyanis különös műtéteket hajt végre embereken, szerveket ültet át, állatokat preparál. Így Gömböc kutya is nagy átalakulásokon megy keresztül.
Érdekes volt olvasni, ahogyan a nagy műtét után Gömböc Gömbössé alakul, és ahogyan kezd átformálódni emberré(?), elkezd beszélni, először azokat a szavakat, amelyeket az utcán hallott, majd egyre öntudatosabb lesz. Még hivatalos nevet is választ magának, ami nem más, mint Poligráf Poligráfovics.
Innentől kezdve Filipp már bánja az egészet. A tudományos kísérlet ugyanis nem egészen úgy alakult, ahogyan kellett volna. Gömbös negatív emberi tulajdonságai ötvöződnek megmaradt állati tulajdonságaival (ld. macskakergetés). Tanulság, mint ahogyan a fenti idézetben is olvasható: ne piszkáljunk bele a természet rendjébe!
Hogy mi lesz a vége, azt nem árulom el, mindenesetre én más befejezésre számítottam - talán egy kicsit durvábbra.

Amit még fontos tudni a kisregényről, vagyis a politikai háttérről:
Bulgakov a forradalmat is erőszakos „Szervátültetésnek” tartotta, amellyel Oroszország 200 éves elmaradását óhajtotta volna mesterségesen behozni. Jóslatát a „Kutyaszív”-ben fogalmazza meg. Ezt a könyvet keresték, amikor házkutatást tartottak az írónál. A kézirat negyedszázaddal írója halála után titokban Párizsba vándorolt, és ott jelent meg először.
(moly.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...