Ugrás a fő tartalomra

Mihail Bulgakov: Kutyaszív

Sci-fi regény? Fergeteges komédia? Egy ültőhelyben felfalható bűntörténet? Bulgakov kisregénye mindez együtt, de legfőképpen üzenet 1925-ből: ne piszkáljunk bele az öntörvényű természetbe...

Nem sokat tudtam erről a kisregényről, mielőtt olvasni kezdtem volna, csupán annyit sejtettem, hogy egy kutyáról fog szólni. Így is kezdődik, mikor is Filipp Filippovics, az orvos, megtalálja a beteg, megsebzett, ázó-fázó kutyát egy kapualjban, és megeteti, majd hazaviszi. Eddig még nincs semmi furcsa a történetben.
(Figyelem! Cselekményleírást tartalmaz!)
Ám amint belépünk az orvos lakásába (akit egyébként társbérlők beköltöztetésével fenyegetnek a hatóságok, mivel túl sok szobája van), onnantól kezdve sejteni lehet, hogy valami szokatlan fog történni. Mégpedig a kutyával fog csinálni valamit. Az orvos ugyanis különös műtéteket hajt végre embereken, szerveket ültet át, állatokat preparál. Így Gömböc kutya is nagy átalakulásokon megy keresztül.
Érdekes volt olvasni, ahogyan a nagy műtét után Gömböc Gömbössé alakul, és ahogyan kezd átformálódni emberré(?), elkezd beszélni, először azokat a szavakat, amelyeket az utcán hallott, majd egyre öntudatosabb lesz. Még hivatalos nevet is választ magának, ami nem más, mint Poligráf Poligráfovics.
Innentől kezdve Filipp már bánja az egészet. A tudományos kísérlet ugyanis nem egészen úgy alakult, ahogyan kellett volna. Gömbös negatív emberi tulajdonságai ötvöződnek megmaradt állati tulajdonságaival (ld. macskakergetés). Tanulság, mint ahogyan a fenti idézetben is olvasható: ne piszkáljunk bele a természet rendjébe!
Hogy mi lesz a vége, azt nem árulom el, mindenesetre én más befejezésre számítottam - talán egy kicsit durvábbra.

Amit még fontos tudni a kisregényről, vagyis a politikai háttérről:
Bulgakov a forradalmat is erőszakos „Szervátültetésnek” tartotta, amellyel Oroszország 200 éves elmaradását óhajtotta volna mesterségesen behozni. Jóslatát a „Kutyaszív”-ben fogalmazza meg. Ezt a könyvet keresték, amikor házkutatást tartottak az írónál. A kézirat negyedszázaddal írója halála után titokban Párizsba vándorolt, és ott jelent meg először.
(moly.hu)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…