Ugrás a fő tartalomra

Winkler Róbert: Márton és Micike az autószerelő műhelyben

Mikor a Könyvhéten, a Kolibri Kiadó standjánál megvettük a böngészőket, egy 2+1 akciónak köszönhetően választhattunk egy harmadik könyvet is. Kislányom "természetesen" nem lányosat választott (hiába ajánlgattam neki a Kerekítőt - az volt még kitéve), neki az autószerelős könyv kellett, amely 2012-ben Szép Magyar Könyv-díjat nyert!

A könyv elsősorban az autószerelő szakma iránt érdeklődő kisfiúknak szól, de másoknak is érdekes lehet (pl. autószereléshez abszolút nem értő anyák - ez most nem célzás! :) - is sokat tanulhatnak belőle).
A történet úgy kezdődik, hogy Márton kutyusa, Micike elszökik, és pont egy autószerelő műhelyben bújik el. Mikor a kisfiú utána megy, találkozik Pista bácsival, a lelkes és beszédes mesterrel, aki beavatja őt a "titkokba". Márton többek közt megtudja, mi is az a  légkalapács és a krokodil(!), mire jó a golyósprés, hogyan zajlik a centírozás, vagy éppen a fényezés. Nem csoda, ha ezek után ő is autószerelő szeretne lenni, ha nagy lesz.
A könyv nyelvezete tényleg szép, gyerekeknek is jól érthető, és szakmailag is nagyon profi, látszik, hogy hozzáértő ember írta!

A szerzőről: 
Winkler Róbert író, újságíró 1968-ban született Győrben.
A TotalCar.hu alapító főszerkesztője 2000 és 2013 között, 2013. márciusától vezető szerkesztője, valamint a Totalcar című televíziós műsor műsorvezetője.
Ismert műve még a Ctrl+C/Ctrl+V (2006).
(Forrás: Wikipedia)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…