Ugrás a fő tartalomra

Pallavicini Zita: Egy őrült őrgrófnő naplója

Ez volt az a könyv, amelyet 300 Ft-ért (pontosabban 299-ért) árult a Könyvhéten az Ulpius-ház. 2011-es kiadás, akkoriban elég sokat reklámozták.

Hogy ki Pallavicini Zita, a cseh, a német, az osztrák és a magyar társasági lapok és média sokáig kedvelt figurája? Naplójában az „őrült grófnő” ugyanazzal a szenvedéllyel és provokatív őszinteséggel néz szembe az arisztokrata lét bonyodalmaival, családja történelmével, szerelmei és önmaga gyarlóságaival, amilyennel az életét is éli. 

Ciki, nem ciki, nem sokat hallottam Pallavichini Zitáról, de hát nem is tartom számon az arisztokrata világot. A könyv önéletrajzi jellegű. Persze ne úgy képzeljétek el a grófnő életét, mint ahogyan a 90-es években az akkori televíziós showman is feltételezte róla, hogy reggel felébred a kastélyában és kilovagol. Teljesen hétköznapi életet él, persze más, magasabb rendű körökben mozog. Szóval aki a grófi világba szeretne betekintést nyerni, annak csalódnia kell.
Zita élt Kanadában, Prágában, Bécsben, Budapesten, dolgozott a médiában is. A férfiak pedig sorra átverték, megcsalták, terhesen vagy épp pici gyerekkel magára hagyták. Azért valljuk be, nem "mezei" férfiak voltak ezek, hanem pl. nála jóval idősebb herceg, multimilliomos. Zita depressziós, anorexiás, származása ellenére nem egyszerű az élete. Már édesanyja is pszichés gondokkal küzdött - őt egyébként sajnálatos módon meggyilkolták -, szóval egyáltalán nem csoda, hogy az őrgrőfnő is kicsit "őrült" lett.

Egy dolgot kiemelnék a gyerekkorából, amit nagyon megjegyeztem. Amikor is tiltott, kapitalista, Mickey egeres pólóban ment iskolába, és emiatt az igazgatóhoz vitték! Egy letűnt kor jellemzője, amit a mai, Disney-pólókban rohangáló gyerekek már meg sem értenének.

Összességében hamar elolvasható kis könyv, olyan "kiírom magamból" jellegű, amelynek semmilyen befejezése vagy konklúziója sincs. Még a jelen sem derült ki igazából számomra, mármint, hogy most, kétgyermekes anyukaként milyen életet él, és vajon boldog-e?

A moly-on különben sokan lehúzták a könyvet, hogy minek kellett ezt megírni, semmi mondanivalója meg milyen gyenge. Nos, én, aki előbb olvastam "botrányos úszónőnk könyvét", mint ezt, csak azt tudom mondani, ez a könyv ahhoz képest irodalmi alkotás! Szóval ha nem teszik egy könyv, gondolj mindig arra, hogy mindig van (lesz) lejjebb is.

De térjünk vissza. Szerintem különben nem volt rossz ez a könyv. Egyszer elolvasható, és legalább megtudtam ki is Pallavicini Zita.

„Megéltem a gyönyört és a poklot. Ez volt a sorsom… eddig. Azonban, ha mindez nem történik meg velem, akkor én nem vagyok Pallavicini Zita.” 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …