Ugrás a fő tartalomra

Leiner Laura: A Szent Johanna Gimi 7. - Útvesztő

Neked mi jut eszedbe a középiskola utolsó évéről? Szalagavató, pályaválasztás, érettségire készülés... és persze az, hogy ez az utolsó közös, együtt töltött évetek! Bizony, a sorozat 7. részében a Szent Johannások végzősök lettek! Szinte még ők sem fogják fel, bár a tanárok folyamatosan tudatosítják bennük, hogy milyen fontos év lesz ez!

Véget ért a nyári szünet, Reni 85 nap elteltével ismét találkozik szerelmével, Cortezzel. Ismét együtt a banda, és feltűnnek az új kilencedikesek is, élükön Kittivel, Kinga húgával. 
Kitti egyébként jól példázza azt, milyenek is tudnak lenni a mai tizennégy évesek: smink, szexi cuccok, pasizás. Egyébként azt megjegyezném, hogy Reniék osztálya, leszámítva a srácok őrültségeit, jó "gyerekekből" áll: Zsoltiék garázsában bandáznak péntekenként, moziba járnak, semmi diszkó, ész nélküli alkoholizálás, fűvel-fával kavarás. Példamutató a "mai világban".
Több véleményben is olvastam, hogy fura, hogy a szexről szinte nem is esik szó. Pedig szerintem is, 17-18 évesen korban (pláne akinek komoly párkapcsolata van) azért ez jobban foglalkoztatja a fiatalokat. Sőt.
De ebben a részben, mint írtam, más dolgok a fontosak. A szalagavatóra készülés (táncpróbák, ruhaválasztás) már alapból izgalmas, hiszen nagy esemény minden diák életében! Ám még nagyobb dilemma, hogy mit kezdjen magával a diák érettségi után? Amikor is hirtelen felnőve kikerül a "nagy semmibe". Bár van, akinek határozott elképzelései vannak, 17 évesen azért ezt még nehéz eldönteni. Reni is nehéz helyzetben van, pláne, hogy helyette akarnak dönteni. (Megjegyzem, én is nyelvszakra mentem - pontosabban magyar-német tanári szakra -, mivel 17 évesen nem tudtam jobbat kitalálni, később, az évek folyamán alakult ki, hogy mi szeretnék lenni, ekkor végeztem el pluszban egy okj-s sulit. Szóval szerintem nem gond, ha valaki csak később, huszonévesen dönt.)

Nekem tetszett ez a rész, pont azért, mert most kicsit komolyabb dolgokról is szól, szerencsére a srácok poénjai is megmaradtak! (Bár az továbbra is picit zavart, ahogy korábban a 6. résznél is említettem, hogy néha túl részletesen le van írva, ki mit csinál pl. óra előtt, máskor meg kimarad akár egy hét is.) A Kingával kapcsolatos változásoknak viszont örülök! És hogy Cortez mennyire szereti Renit...! De jó! :)
Sajnos eléggé hirtelen, szinte lezáratlanul ért véget ez a rész! Úgyhogy, bár még nem sikerült beszereznem, nagyon várom már, hogy olvashassam a befejező részt!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …