2013. július 29., hétfő

Leiner Laura: A Szent Johanna Gimi 7. - Útvesztő

Neked mi jut eszedbe a középiskola utolsó évéről? Szalagavató, pályaválasztás, érettségire készülés... és persze az, hogy ez az utolsó közös, együtt töltött évetek! Bizony, a sorozat 7. részében a Szent Johannások végzősök lettek! Szinte még ők sem fogják fel, bár a tanárok folyamatosan tudatosítják bennük, hogy milyen fontos év lesz ez!

Véget ért a nyári szünet, Reni 85 nap elteltével ismét találkozik szerelmével, Cortezzel. Ismét együtt a banda, és feltűnnek az új kilencedikesek is, élükön Kittivel, Kinga húgával. 
Kitti egyébként jól példázza azt, milyenek is tudnak lenni a mai tizennégy évesek: smink, szexi cuccok, pasizás. Egyébként azt megjegyezném, hogy Reniék osztálya, leszámítva a srácok őrültségeit, jó "gyerekekből" áll: Zsoltiék garázsában bandáznak péntekenként, moziba járnak, semmi diszkó, ész nélküli alkoholizálás, fűvel-fával kavarás. Példamutató a "mai világban".
Több véleményben is olvastam, hogy fura, hogy a szexről szinte nem is esik szó. Pedig szerintem is, 17-18 évesen korban (pláne akinek komoly párkapcsolata van) azért ez jobban foglalkoztatja a fiatalokat. Sőt.
De ebben a részben, mint írtam, más dolgok a fontosak. A szalagavatóra készülés (táncpróbák, ruhaválasztás) már alapból izgalmas, hiszen nagy esemény minden diák életében! Ám még nagyobb dilemma, hogy mit kezdjen magával a diák érettségi után? Amikor is hirtelen felnőve kikerül a "nagy semmibe". Bár van, akinek határozott elképzelései vannak, 17 évesen azért ezt még nehéz eldönteni. Reni is nehéz helyzetben van, pláne, hogy helyette akarnak dönteni. (Megjegyzem, én is nyelvszakra mentem - pontosabban magyar-német tanári szakra -, mivel 17 évesen nem tudtam jobbat kitalálni, később, az évek folyamán alakult ki, hogy mi szeretnék lenni, ekkor végeztem el pluszban egy okj-s sulit. Szóval szerintem nem gond, ha valaki csak később, huszonévesen dönt.)

Nekem tetszett ez a rész, pont azért, mert most kicsit komolyabb dolgokról is szól, szerencsére a srácok poénjai is megmaradtak! (Bár az továbbra is picit zavart, ahogy korábban a 6. résznél is említettem, hogy néha túl részletesen le van írva, ki mit csinál pl. óra előtt, máskor meg kimarad akár egy hét is.) A Kingával kapcsolatos változásoknak viszont örülök! És hogy Cortez mennyire szereti Renit...! De jó! :)
Sajnos eléggé hirtelen, szinte lezáratlanul ért véget ez a rész! Úgyhogy, bár még nem sikerült beszereznem, nagyon várom már, hogy olvashassam a befejező részt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...