2013. július 3., szerda

Jostein Gaarder: A kártya titka

Családtörténet, utazós-keresős, mesevilág. Ez az első három gondolat, amivel jellemezném Jostein Gaarder: A kártya titka című könyvét. Egy Hans-Thomas nevű kisfiú meséli el a nem mindennapi történetet, amikor is édesapjával Svédországból Görögországba utaznak autóval, hogy megkeressék az édesanyát, aki évekkel korábban otthagyta őket, és modell lett, hogy megvalósítsa önmagát.
Ez az utazás nem egy sima utazás, Hans-Thomas nemcsak Európa tájait ismeri meg, hanem a rejtélyes zsömlekönyvnek köszönhetően családjának történetét is. Egy Dorf nevű kis faluban ugyanis kap egy különös zsömlét a helybéli idős péktől, a zsömle pedig egy aprócska könyvet rejt. A fiú titokban olvasni kezdi a könyvet - persze úgy, hogy apja ne vegye észre.
Tetszett, hogy maga a regény is úgy volt nyomtatva, hogy a zsömlekönyves fejezetek apróbb betűkkel voltak szedve. A zsömlekönyv titkos világba kalauzolja a kisfiút. Törpék jelennek meg, olykor a valóságban is, és megismerkedhetünk a kártyalapokkal és Jokerrel is. Vajon ki lehet ő? Nagyon tetszett, ahogyan az egyes kártyalapok megelevenedtek, és ahogyan az író bemutatta küllemüket, pl. hogy a kárók magasak és vékonyak, vagy, hogy hogyan állnak össze az év napjaira. Ahogyan a mondatok is, mint egy rejtvényben, összeállnak egy teljes történetté. (Ez a fajta kirakós játék is jó ötlet volt az írótól.)
A kisfiú még nem tudja, de mi, olvasók egy idő után már igen, hogy saját családjának történetét rejti a titokzatos könyv. Vajon hol húzódik a mese, képzelet és a valóság határa? Tényleg előre meg van írva sorsunk, és nem kerülhetjük el végzetünket? Vajon mi történik azután, hogy megtalálják az anyát? (Mondjuk az furcsa volt számomra, hogy az anya csak úgy lelépett, és mintha mi sem történt volna, úgy mennek haza. De tudom, ne ragadjak le, ez a regény teljesen másról szól.)
Kellemes kis olvasmány volt, aki szereti a filozofikus-mesés történeteket, annak tetszeni fog.

Jostein Gaarder nevét a Sofie világa című, gyerekeknek írt filozófiatörténete tette világszerte ismertté. A kártya titka is filozófiai kérdéseket boncolgat, s elsősorban arra keresi a választ, hogy kik vagyunk valójában, és honnan jöttünk. 

Jostein Gaardertől az alábbi két könyvet olvastam még:
A történetárus 
A narancsos lány

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...