Ugrás a fő tartalomra

Jostein Gaarder: A kártya titka

Családtörténet, utazós-keresős, mesevilág. Ez az első három gondolat, amivel jellemezném Jostein Gaarder: A kártya titka című könyvét. Egy Hans-Thomas nevű kisfiú meséli el a nem mindennapi történetet, amikor is édesapjával Svédországból Görögországba utaznak autóval, hogy megkeressék az édesanyát, aki évekkel korábban otthagyta őket, és modell lett, hogy megvalósítsa önmagát.
Ez az utazás nem egy sima utazás, Hans-Thomas nemcsak Európa tájait ismeri meg, hanem a rejtélyes zsömlekönyvnek köszönhetően családjának történetét is. Egy Dorf nevű kis faluban ugyanis kap egy különös zsömlét a helybéli idős péktől, a zsömle pedig egy aprócska könyvet rejt. A fiú titokban olvasni kezdi a könyvet - persze úgy, hogy apja ne vegye észre.
Tetszett, hogy maga a regény is úgy volt nyomtatva, hogy a zsömlekönyves fejezetek apróbb betűkkel voltak szedve. A zsömlekönyv titkos világba kalauzolja a kisfiút. Törpék jelennek meg, olykor a valóságban is, és megismerkedhetünk a kártyalapokkal és Jokerrel is. Vajon ki lehet ő? Nagyon tetszett, ahogyan az egyes kártyalapok megelevenedtek, és ahogyan az író bemutatta küllemüket, pl. hogy a kárók magasak és vékonyak, vagy, hogy hogyan állnak össze az év napjaira. Ahogyan a mondatok is, mint egy rejtvényben, összeállnak egy teljes történetté. (Ez a fajta kirakós játék is jó ötlet volt az írótól.)
A kisfiú még nem tudja, de mi, olvasók egy idő után már igen, hogy saját családjának történetét rejti a titokzatos könyv. Vajon hol húzódik a mese, képzelet és a valóság határa? Tényleg előre meg van írva sorsunk, és nem kerülhetjük el végzetünket? Vajon mi történik azután, hogy megtalálják az anyát? (Mondjuk az furcsa volt számomra, hogy az anya csak úgy lelépett, és mintha mi sem történt volna, úgy mennek haza. De tudom, ne ragadjak le, ez a regény teljesen másról szól.)
Kellemes kis olvasmány volt, aki szereti a filozofikus-mesés történeteket, annak tetszeni fog.

Jostein Gaarder nevét a Sofie világa című, gyerekeknek írt filozófiatörténete tette világszerte ismertté. A kártya titka is filozófiai kérdéseket boncolgat, s elsősorban arra keresi a választ, hogy kik vagyunk valójában, és honnan jöttünk. 

Jostein Gaardertől az alábbi két könyvet olvastam még:
A történetárus 
A narancsos lány

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …