Ugrás a fő tartalomra

Szepesi Nikolett: Én, a szexmániás

Először a földalattin pillantottam meg az ablakra ragasztott plakátot. Valami úszócsaj írt egy könyvet a szexuális életéről - állapítottam meg, és ennyiben is maradtam. Kis idő múlva azonban már mindenhol erről a leleplező, szókimondó botránykönyvről lehetett hallani és olvasni. Egyik nap társasházunk postaládájában is megtaláltam a beharangozó füzetecskéjét. Jó marketing, az biztos, mert már egyre jobban érdekelt a könyv. A Könyvhéten is direkt belelapoztam az Ulpius-ház standjánál - de inkább nem áldoztam rá pénzt (pedig klassz kis színes karkötőt is kaphattam volna mellé :p). Aztán úgy alakult, hogy ingyen jutottam hozzá.

Olvasása közben úgy voltam, hogy egyszer azt gondoltam, de jó, hogy ezeket leírta, egyszer meg pont az ellenkezőjét éreztem: minek kellett ez?
Kezdeném azzal, hogy a stílusa iszonyú. Mondjuk ezen is túlléptem, végülis Niki úszó, nem író. Aztán túl sok benne a felesleges ismétlés. Nem kellett volna százszor leírnia, hogy hú, neki mennyi pasija volt, és milyen jó pasik voltak ezek, és hogy mindenki irigyli. (Mellesleg én nem irigylem, mert sosem vonzottak, sőt, mindig is taszítottak a túl népszerű, körülrajongott szépfiúk.) Kb. még csak 20%-nál tartottam, amikor abba akartam hagyni. Valahogy nem kötött le engem, hogy mikor-hogyan-melyik pasival.
Aztán mégis tovább olvastam.
Niki szeret személyeskedni, mindig megszólítja az olvasót, visszakérdez, néha provokál is. A kerettörténet egyébként az, hogy Alejandróhoz utazik Barcelonába, és utazás közben vallja be eddigi életét - hol a férfinak mesél, hol nekünk, olvasóknak.

De nemcsak a szexről szól a könyv. Niki bemutatja azt a világot, amely egész gyermek- és fiatalkorát meghatározta. A családi hátteret a szertefoszlott álomvilággal, és az edzések iszonyú kemény, már-már megalázó világát, a molesztálást (erre csak pár sorban tesz kitérőt, azt hittem, többet szentel rá), a versenyeket, az újrakezdést és a végső csalódást.
Őszintén szólva, én azon nem lepődtem meg, hogy mi zajlik az olimpiák színfalai mögött. Korábban hallottam már erről-arról, hogy (tisztelet a kivételnek) az ilyen nagyszabású, nagy koncentrációt igénylő megmérettetések a szexről is szólnak. Inkább akkor esett le az állam, amikor is sikerült egy-két emberkét beazonosítanom! Hoppá. De tényleg ne legyünk prűdek és vakok, hiszen ilyen nem csak a sport világában fordul elő! Persze mindenhol vannak kivételek, mert szerencsére nem mindenkinek olyan felszínes az élete, hogy csak a bulizás-piálás-(félre)dugás hármasról szól.

Összegezve, hogy mi is volt ez. Regénynek, műnek nem nevezném. Inkább blogbejegyzések, vagy Facebook posztok sora. (Egyébként miért ők a Facebook-generáció? Én a fiatalabbakat illetném ezzel a jelzővel, ld. gimisek.)
Azt továbbra sem értem, miért írta ezt a könyvet, mi volt vele a célja. Egyes sportolók lejáratására tippelek, még ha név nélkül is írta. De vajon miért most akar bosszút állni? Főleg, hogy Niki tudtommal már lezárta ezt az időszakot az életében, ezért is született meg ez az iromány. Illetve, felmerült bennem az a kérdés is, hogy ha valóban lezárta a múltat, akkor ellen tud-e majd állni a jövőben a kísértésnek, egy-egy "finom falatnak" - mert, mint tudjuk, szinte minden barátját (mert azért voltak komoly kapcsolatai is!) ő csalta meg.

Sokat írtam, lehet, hogy kicsit összevissza, de ezek a gondolatok fogalmazódtak meg bennem a könyv olvasása közben. Prűdeknek és Bridget Jones rajongóknak tényleg nem ajánlom!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …