2013. június 27., csütörtök

Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései

Férjem filmen látta az Egy különc srác feljegyzéseit, és annyira megtetszett neki, hogy megajándékozott ezzel a könyvvel, ami alapján a film készült.
Azt mondják, a könyv a modern Zabhegyező. Valóban sok a hasonlóság. Mármint, hogy itt is egy kamasz fiú a főszereplő. Aki céltalanul keresi a helyét a világban, a nagy útvesztőben, amely a gimnázium kezdetével a felnőtt korba vezet.
A könyv formája rendhagyó: levelekből épül fel. Charlie ugyanis egy képzeletbeli barátnak (Kedves Barátom! - a megszólítás) írja le mindennapjait, nehézségeit. Olvashatunk családjáról (szüleiről, focista bátyjáról és nővéréről, aki bepasizott), ír az osztálytársairól: Patrikról, a meleg barátról, és persze Samről, arról a bizonyos lányról. Gyakran előkerül Helen néni is, a nagynéni, aki már nem él, de múltja szörnyű titkot rejteget.
Charlie rengeteget küzd önmagával, kipróbálja a drogot is, és miközben napról napra papírra veti cikázó gondolatait, zajlanak a középiskolás hétköznapok. Mert egyébként jól tanul és sok könyvet olvas. A végén pedig egy elfojtott múltbéli történés is felszínre tör.
Kamaszkönyv, de nem egyszerű olvasmány. Ezzel is úgy voltam, mint a Zabhegyezővel. Nyilván teljesen más volt felnőtt fejjel olvasnom, mint egy hasonló cipőben járó, útkereső tizenévesnek.

A Zabhegyezőről egyébként itt írtam még régebben.
A könyvből készült filmről pedig többek közt ezen az oldalon tájékozódhattok.

Chbosky regénye a lélek legmélyebb rezdüléseit tükrözi, miközben felidézi az olvasóban a felnőtté válás nehéz, semmi mással össze nem hasonlítható éveit.
A kötet megjelenése óta több mint 1 000 000 példányban kelt el és hatalmas vitákat gerjesztett, miközben a tinédzserek megkerülhetetlen kultuszregényévé vált világszerte. Ellentmondásos módon egyszerre tiltott könyv és kötelező olvasmány az amerikai középiskolákban. Ez a regény ugyanazt jelenti a 21. századi tinédzsereknek, mint amit a „Zabhegyező” jelentett a szüleik generációinak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...