Ugrás a fő tartalomra

D. Tóth Kriszta: Jöttem, hadd lássalak

D. Tóth Kriszta könyvét az Ünnepi Könyvhéten sikerült beszereznem és dedikáltatnom. Ajándékba vettem, de természetesen elolvastam én is, mivel már a beharangozója alapján felkeltette érdeklődésemet.

Mint ismeretes, Kriszta édesanyja tragikus betegsége után viszonylag korán elhalálozott. A könyv neki állít emléket. Patakhegyi Borbála egyes szám első személyben meséli el fiatalkorát, házasságát, közben nem hagyja nyugodni a kérdés: Mi lett volna, ha? Ha fiatal főiskolásként az angol grófot választja, akinek tolmácsolt, és aki megkérte a kezét. Akivel utazhatott volna, világot láthatott volna, és gazdagon és fényűzően élhetett volna. Ám az már sosem derült ki számára, csak mi, olvasók tudhatjuk meg, hogy mi is a kiábrándító igazság az úriemberrel kapcsolatban.

Bora ugyanis nem őt választotta. Hanem Mikit, főiskolás társát, akivel csillagos éjszakás Omega koncert emléke köti össze, és aki miatt úgy döntött, elhagyva a pezsgő-nyüzsgő Budapestet, Kaposvárra költözik. Az angol grófi élet helyett kisvárosi lakása, tanári állása lett, és persze két gyönyörű gyermeke. A szürke, dolgos hétköznapokat, a gyermekek fejlődését, majd a házasság megromlását meséli el a könyv. Ezekre emlékszik vissza Bora, halálos ágyán, miközben egyre fogy belőle az élet. Megrendítő volt olvasni, ahogyan egy életerős asszony leépül és gondozásra szorul. Megrendítő volt olvasni, mit élhetett át leánya (Borcsa-Kriszta), aki vette a bátorságot, feltépte be nem gyógyult sebeit, és leírta a történetet, emléket állítva ezzel édesanyjának.
Tetszett a korrajz, a visszaemlékezés, az érzelmek ábrázolása: Kriszta teljesen bele tudta magát élni édesanyja helyzetébe, gondolataiba. A könyv végét pedig nem lehet bőgés nélkül elolvasni! Ahogyan édesanyja készül a "nagy utazásra", élete utolsó utazására... Megrendítő.

Örülök, hogy elolvashattam, annak meg különösen, hogy édesanyámnak ajándékozhattam.

 D. Tóth Kriszta dedikál nekünk az Ünnepi Könyvhéten

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…