Ugrás a fő tartalomra

Budapesti böngésző, Balatoni böngésző

"Rendelésre" vettem meg a Balatoni böngészőt húgom gyerekeinek a Könyvvásáron, és akkor csaptam le a Budapesti böngészőre is - miután kislányom megjegyezte, hogy "Ez megvan az oviban is!" :) Így azt sem hagyhattuk ott, pláne akciósan. (Sőt, a Kolibri kiadó 2+1 akciónak köszönhetően még egy harmadik mesekönyvet is választhattunk - ezt majd egy későbbi posztban mutatom be.)

Schmal Róza: Budapesti böngésző
Jó választás volt megvenni ezt a könyvet! (Mondtam én, hogy adok a kislányom ízlésére!)  Mint ahogyan a címe is elárulja: böngésző. Nem mesekönyv, nincs benne egyetlen betű sem, viszont annál több a rajz, apró kis részlet és ezáltal a gondolkodni való, keresgélni való. 
Megszökött két kismajom, őket kell keresni, de rengeteg más visszatérő figura szerepel a könyvben, akiket lehet böngészni: vajon ki merre lehet? Kedvencem a betörő (ő is visszatérő szereplő), de van bohóc, kislányok, papírrepülőt hajító gyerek stb. És mindig és mindig fedezünk fel benne újabb visszatérő figurát.
Ami még nagyon jó a könyvben, hogy ugye mi Budapesten lakunk, és kislányom számára is jól ismert helyek jelennek meg az egyes oldalakon.
Pl. Margitsziget, Nyugati pályaudvar, Hősök tere, Állatkert.

Pikler Éva: Balatoni böngésző
Kicsit más, mint a Budapesti böngésző. Itt nem ugyanazok a figurák térnek vissza oldalról oldalra, hanem az elején, egy nagy viharnak köszönhetően szétszóródott 70 tárgy, azokat kell megkeresni. Picit nehezebb a feladat, így az előző könyvvel ellentétben ezt 5 éven felülieknek ajánlják. (A Budapesti böngészőt 2 éven felülieknek.)
Miközben keresed a tárgyakat, végigjárhatod az egész Balatont: Balatonfüred, Tihany, Siófok, Keszthely... szintén mind ismert helyek.

A két könyv közül nekem a Budapesti jobban tetszett: valahogy a rajzok is jobbak. De a Balatoni sem rossz, ebben is vannak vicces figurák és rejtett poénok, és nem utolsósorban: a fiúk is örültek neki. Le is vitték a könyvet a balatoni nyaralóba.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …