2013. május 17., péntek

Siobhan Dowd: Éles és gyors sikoly

Rég volt már egy könyv akkora hatással rám, mint Siobhan Dowd: Éles és gyors sikoly című könyve. Amikor hazavittem a könyvtárból, egy átlagos ifjúsági regényre számítottam, persze azt sejtettem, hogy nem lesz vidám könyv. Bevallom, szíven ütött a téma.

Amikor a tizenöt éves Michelle Talent anyja meghal, a lány szinte már elvakultan vallásos apja az alkoholban keres vigasztalást, így Shellnek kell gondoskodnia két fiatalabb testvéréről.
A mindennapok kilátástalanságában a fiatal lánynak két támasza van csupán: Rose atya, a naiv, fiatal pap, és Declan, Shell osztálytársa, akivel Shell intim kapcsolatba kerül. Ám Declan úgy dönt, elhagyja Írországot. Ekkor derül ki, hogy Shell gyermeket hordoz a szíve alatt…
- olvasható a könyv ismertetőjében.


A történet első fele-harmada körülbelül erről is szól. Mindeközben megismerhetjük a vallásos ír falu életét, Shell szerető gondoskodását testvérei iránt, az apát, akit valójában belebolondult az anya halálába, és a többi szereplőt (papot, szomszédasszonyt, osztálytársat) is.
Majd, mint fent olvasható, Shell terhes lesz. Először észre sem veszi, majd az emberi test könyvét tanulmányozva rájön, mit is él át valójában. Számomra mondjuk furcsa volt, hogy a környezetében senki nem veszi észre, hogy megnő a hasa, vagy ha észre is veszi, inkább hallgat, és nem segít neki! A szülés is otthon zajlik, testvéri segítséggel, kegyetlenül.
Utána pedig olyan szívbemarkoló történések következnek, amelyet egy anya (ld. én) nem tud bőgés nélkül végigolvasni! Nem elég az a szörnyűség, ami történik, még nagy bajba is kerül Shell. Hiába vállal magára mindent az apja, Shell küzd azért, hogy kiderüljön az igazság. 

Nem volt egyszerű olvasmány. Nem is igazán ifjúsági regény szerintem. Illetve azt gondolom, egy tizenéves máshogy olvassa, kevésbé éli át ezeket a dolgokat, mint az, aki már szült, és kezében tartotta saját újszülött gyermekét. De persze ajánlom mindenkinek, mert nagyon jó könyv! Egy este alatt, késő estébe nyúlóan elolvastam, mert - főleg a felétől - nem lehet letenni.

A szerzőtől korábban A londoni óriáskerék rejtélye című művet olvastam, amelyről itt írtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...