Ugrás a fő tartalomra

Siobhan Dowd: Éles és gyors sikoly

Rég volt már egy könyv akkora hatással rám, mint Siobhan Dowd: Éles és gyors sikoly című könyve. Amikor hazavittem a könyvtárból, egy átlagos ifjúsági regényre számítottam, persze azt sejtettem, hogy nem lesz vidám könyv. Bevallom, szíven ütött a téma.

Amikor a tizenöt éves Michelle Talent anyja meghal, a lány szinte már elvakultan vallásos apja az alkoholban keres vigasztalást, így Shellnek kell gondoskodnia két fiatalabb testvéréről.
A mindennapok kilátástalanságában a fiatal lánynak két támasza van csupán: Rose atya, a naiv, fiatal pap, és Declan, Shell osztálytársa, akivel Shell intim kapcsolatba kerül. Ám Declan úgy dönt, elhagyja Írországot. Ekkor derül ki, hogy Shell gyermeket hordoz a szíve alatt…
- olvasható a könyv ismertetőjében.


A történet első fele-harmada körülbelül erről is szól. Mindeközben megismerhetjük a vallásos ír falu életét, Shell szerető gondoskodását testvérei iránt, az apát, akit valójában belebolondult az anya halálába, és a többi szereplőt (papot, szomszédasszonyt, osztálytársat) is.
Majd, mint fent olvasható, Shell terhes lesz. Először észre sem veszi, majd az emberi test könyvét tanulmányozva rájön, mit is él át valójában. Számomra mondjuk furcsa volt, hogy a környezetében senki nem veszi észre, hogy megnő a hasa, vagy ha észre is veszi, inkább hallgat, és nem segít neki! A szülés is otthon zajlik, testvéri segítséggel, kegyetlenül.
Utána pedig olyan szívbemarkoló történések következnek, amelyet egy anya (ld. én) nem tud bőgés nélkül végigolvasni! Nem elég az a szörnyűség, ami történik, még nagy bajba is kerül Shell. Hiába vállal magára mindent az apja, Shell küzd azért, hogy kiderüljön az igazság. 

Nem volt egyszerű olvasmány. Nem is igazán ifjúsági regény szerintem. Illetve azt gondolom, egy tizenéves máshogy olvassa, kevésbé éli át ezeket a dolgokat, mint az, aki már szült, és kezében tartotta saját újszülött gyermekét. De persze ajánlom mindenkinek, mert nagyon jó könyv! Egy este alatt, késő estébe nyúlóan elolvastam, mert - főleg a felétől - nem lehet letenni.

A szerzőtől korábban A londoni óriáskerék rejtélye című művet olvastam, amelyről itt írtam.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …