Ugrás a fő tartalomra

Buglyó Gergely: Oni - Szürke vér

Őszintén bevallom, hogy a fantasy műfaja eléggé távol áll tőlem, ám mivel egy hétvége erejéig "átmenetileg" hozzám került a könyv, úgy döntöttem, nem hagyom olvasatlanul. 
Ami rögtön megtetszett benne, és mondhatni Buglyó Gergely regénye ebben tér el a szokásos fantasy műfajtól, hogy egyrészt Magyarországon, egy kis dunántúli faluban játszódik, másrészt pedig, hogy a szereplői hétköznapi alakok, vagyis tizenéves iskolások. Ennek köszönhetően sokkal személyesebb a mű, könnyebben tudtam olvasni és beleélni magam a történésekbe és szereplők sorsába.

Áron és testvérei hétköznapi tizenévesek. Vagy mégsem? Miért lesz szürke a vérük, ha napfény éri, és miféle titkot rejt apjuk állóórája? Amikor új lány érkezik az iskolába, csakhamar elszabadul a pokol, és kiderül, hogy hőseinknek még a tanárok közt is akadnak ellenségeik. Áron útja az álmos dunántúli kisvárosból egy lidérces kriptán, majd egy különös szentélyen át egyenesen Barathrum, az alvilág sötét mélységeibe vezet.

Mint az ajánlóban is olvasható, adott három testvér, akik különlegesek, "szürke vérűek" és természetfeletti erővel rendelkeznek. Édesapjuk, még amikor egészen kicsik voltak, eltűnt (állítólag elutazott). Nátán, Áron és Lili különleges tulajdonságaiktól eltekintve ugyanúgy élik a tizenévesek életét, iskolába járnak, bandáznak. Mikor megjelenik az új osztálytárs, a gyönyörű, vörös hajú Anna, sok minden megváltozik. Wereczkey Anna magyar, de Japánban élt, és most családjával visszatért a gyökereihez. A fiatalok nyomozni kezdenek a rejtélyes Wereczkey kripta után, közben az iskolában is egyre furcsább dolgok történnek.

Tetszett, hogy a humor is bele volt szőve a műbe. Adott egy veszélyes, félelmetes szituáció (az alvilágban vagy éppen a kórházas jelenetben), és valaki, pl. Lili beszól valami totál oda nem illőt - ezáltal enyhül a feszültség és még egy mosoly is megjelenik az olvasó szája szélén.
Jó ötletnek (és poénnak) tartottam, hogy a tanárok közt is vannak nem emberi lények is! Most őszintén: melyik diák nem játszott még el ezekkel a gondolatokkal? (Talán a tizenéves Buglyó Gergely fejében is megfordult egy-egy "nem normális" tanárával kapcsolatban, hogy nem is ember, hanem gonosz, alvilági lény?)

A japán mitológia bevonása a műbe, főleg nekem, aki abszolút nem jártas ebben a világban, kis utánaolvasást igényelt, bár végül is a könyvben is megmagyarázzák, hogy ki is az az Oni.
A történet a vége felé vált át igazi fantasyba, ám ezzel a lendülettel hirtelen véget is ér. Sajnos a kakukkos óra titka sem derült ki ebből a részből. De mivel a mű trilógia, akinek bejött az első rész, az folytathatja. (Korábbi bejegyzéseim egyikében már írtan, hogy sosem értem, miért kell minden könyvből trilógiát csinálni, de ez már az én bajom.)

Aki nem szereti a fantasykat, de ifjúsági regényeket szívesen olvas, annak ajánlom, hogy ezzel a könyvvel kezdje el megismerni a műfajt.

A szerzőről: Buglyó Gergely 1980-ban született Debrecenben, Orvosi diplomát szerzett. Jelenleg a Debreceni Egyetemen dolgozik kutatóként és oktatóként. Gyermekként szerette meg az irodalmat: először csak olvasta, később aktívan művelni kezdte. Legfőképp a fantasy-történeteket kedveli.

A trilógia hivatalos oldala: http://www.onitrilogia.hu/
A könyvbe pedig ITT tudtok beleolvasni.

A könyvet "közös könyvesünknek", a Könyvfalóknak ajánlotta fel a Gabo Kiadó, köszönet érte!
(A Könyvfalókban egyébként  itt olvashatjátok ugyanezt az írást.)

Megjegyzések

  1. Szia, díjat kaptál tőlem:
    http://azajtom.blogspot.hu/2013/05/dijat-kaptam.html

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…