2013. április 19., péntek

Tóth Krisztina: Pixel

Nagyon rég fordult már elő, hogy megajándékoztam magam egy könyvvel (emlékeim szerint utoljára tavaly nyáron, az Ünnepi Könyvhéten "vásároltam be"), ám mikor a Költészet napja alkalmából kedvezményesen árultak könyveket a munkahelyemen (ahol sok program is volt e jeles nap alkalmából), kihasználtam eme lehetőséget. Így került hozzám Tóth Krisztina: Pixel című könyve.

A könyvet röviden úgy tudnám összegezni, hogy nagyon jó! Két este alatt elolvastam. Rövid kis fejezetekből, apró szösszenetekből épül fel, a fejezetek alcímei testrészek neveit viselik (pl. Első fejezet - avagy a kéz története), és úgy állnak össze egy egésszé, mint ahogyan az emberi test is felépül az apró kis részletekből. Szereplők bukkannak fel és térnek vissza, életutak keresztezik egymást, hol véletlenül, hol tudatosan. Tóth Krisztina, mint "mesélő" gyakran fantáziál és eljátszik a gondolattal, például, hogy vajon kicsoda-micsoda lehet a metrón vele szemben utazó ember. Szerelem, társkeresés, titkos szeretők, kamaszsorsok, betegség és halál mind feltűnik a műben.
Volt olyan szereplő, aki elég gyakran visszatért (pl. Helga), volt, aki alig, de többet olvastam volna róla - például a kislányával folyton üvöltöző anya sorsa bővebben is érdekelt volna... Szóval lehetett volna még egy-két pixel, mert sok kérdés nyitott maradt, de talán ez pont így jó is volt, hiszen reálisan ábrázolta azt, hogy mi, olvasók mennyit látunk a környezetünkben élő ismerős-ismeretlen emberekből.

A könyv néhány fejezetét ITT tudjátok elolvasni. Elsőre A nyak és A szem történetét javasolnám mindenképp!

Tóth Krisztina költő 1967-ben született Budapesten. Első verseskötete 1989-ben jelent meg Őszi kabátlobogás címmel, amelyet Radnóti Miklós emlékéremmel jutalmaztak. Ismert kötetei még: Porhó (versek, 2001), Hazaviszlek, jó? (novelláskötet 2009). A Nők Lapjában is jelennek meg tárcái (én főleg innen ismerem írásait).

Kép forrása: Wikipedia, ahol bővebben is olvashattok életútjáról, munkásságáról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...