2013. április 3., szerda

Daniel Glattauer: Örökké tied


Összeköt bennünket a szerelem. Egymáshoz forraszt az örökkévalóság. Te vagy az én fényem, én a Te árnyékod. Már egyikünk sem létezhet a másik nélkül....

Daniel Glattauer könyve úgy kezdődik, mint egy igazi romantikus történet: Judith a harmincas éveiben járó, magányos nő, aki egy lámpaüzletben dolgozik. Egy bevásárlás alkalmával felbukkan az életében egy férfi, Hannes. Eleinte minden tökéletesnek tűnik, a férfi a tenyerén hordozza a nőt, sőt, még a családja is megkedveli. Ám egy idő után a túlzott figyelmesség kezd picit idegesítővé válni Judith számára. Hannes ugyanis annyira beférkőzik a nő életébe, hogy szinte levegőt nem hagy neki, és ez egyre csak fokozódik. Judithot kezdi mindenki őrültnek nézni, nem értik meg, mi a baja. Hiába kér segítséget, mindhiába! Még szerettei is Hannes pártjára állnak. Közben már hangokat hall, kényszerképzetei lesznek, olyannyira, hogy pszichiátriai kezelésre szorul. És hiába tűnik el Hannes az életéből, a nő addigra már annyira belebolondul az egészbe, hogy még ő kezdi el keresni. A férfi tehát elérte, amit akart. Egyedül a lámpaboltban dolgozó gyakornok, Bianca érti meg valamelyest főnökasszonyát, és a pasijával még nyomozni is kezdenek a rejtélyes dolgok után.

Érdekes, izgalmas és mondhatni kétségbeejtő volt olvasni az egyes fázisokat (a könyv ugyanis nem fejezetekre, hanem ún. fázisokra van osztva), ebből is látszik, hogy az író nagyon jól ábrázol, és újabb apró kis mozzanatokkal mindig tudja fokozni a helyzetet. Majd jön a fordulat, feltűnik egy-két váratlan szereplő, és mindenre fény derül.
A könyv igazi thriller, és bár nem folyik benne vér, ugyanúgy rémisztő. Nem kell ugyanis tettlegesség ahhoz, hogy egy férfi félelemben tartson és őrületbe kergessen egy nőt.

 
Daniel Glattauer (1960) osztrák újságíró, író. Korábbi könyvei, amelyek világsikerek lettek: Gyógyír északi szélre (2006), A hetedik hullám (2009).
Az Örökké tiéd című könyve 2013 márciusában jelent meg a Park Könyvkiadó gondozásában.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...