Ugrás a fő tartalomra

Daniel Glattauer: Örökké tied


Összeköt bennünket a szerelem. Egymáshoz forraszt az örökkévalóság. Te vagy az én fényem, én a Te árnyékod. Már egyikünk sem létezhet a másik nélkül....

Daniel Glattauer könyve úgy kezdődik, mint egy igazi romantikus történet: Judith a harmincas éveiben járó, magányos nő, aki egy lámpaüzletben dolgozik. Egy bevásárlás alkalmával felbukkan az életében egy férfi, Hannes. Eleinte minden tökéletesnek tűnik, a férfi a tenyerén hordozza a nőt, sőt, még a családja is megkedveli. Ám egy idő után a túlzott figyelmesség kezd picit idegesítővé válni Judith számára. Hannes ugyanis annyira beférkőzik a nő életébe, hogy szinte levegőt nem hagy neki, és ez egyre csak fokozódik. Judithot kezdi mindenki őrültnek nézni, nem értik meg, mi a baja. Hiába kér segítséget, mindhiába! Még szerettei is Hannes pártjára állnak. Közben már hangokat hall, kényszerképzetei lesznek, olyannyira, hogy pszichiátriai kezelésre szorul. És hiába tűnik el Hannes az életéből, a nő addigra már annyira belebolondul az egészbe, hogy még ő kezdi el keresni. A férfi tehát elérte, amit akart. Egyedül a lámpaboltban dolgozó gyakornok, Bianca érti meg valamelyest főnökasszonyát, és a pasijával még nyomozni is kezdenek a rejtélyes dolgok után.

Érdekes, izgalmas és mondhatni kétségbeejtő volt olvasni az egyes fázisokat (a könyv ugyanis nem fejezetekre, hanem ún. fázisokra van osztva), ebből is látszik, hogy az író nagyon jól ábrázol, és újabb apró kis mozzanatokkal mindig tudja fokozni a helyzetet. Majd jön a fordulat, feltűnik egy-két váratlan szereplő, és mindenre fény derül.
A könyv igazi thriller, és bár nem folyik benne vér, ugyanúgy rémisztő. Nem kell ugyanis tettlegesség ahhoz, hogy egy férfi félelemben tartson és őrületbe kergessen egy nőt.

 
Daniel Glattauer (1960) osztrák újságíró, író. Korábbi könyvei, amelyek világsikerek lettek: Gyógyír északi szélre (2006), A hetedik hullám (2009).
Az Örökké tiéd című könyve 2013 márciusában jelent meg a Park Könyvkiadó gondozásában.Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…