Ugrás a fő tartalomra

Peter Hessler: Kína országútjain

Nemrégiben jelent meg Peter Hessler Kína országútján című könyve a Park Könyvkiadó gondozásában. Az író korábbi, Két év Kínában című könyvét sajnos nem olvastam, ám ennek ismerete híján is érdemes belekezdeni a történetbe.
A könyv három részből áll, az egyes fejezetek A Fal, A Falu és A Gyár címet viselik.
A történet onnan indul, hogy az író autót bérel, elhagyja Pekinget, és a Nagy Fal mentén utazik, így eljutva egészen Belső-Mongóliáig. A könyv ezen része inkább útirajz jellegű, amelyet különböző érdekességek tarkítanak. Ilyen például, mikor is a kínai KRESZ-ből idéz, vagyis hogy milyen tesztkérdésekből és válaszlehetőségekből áll egy autóvezetői elméleti vizsga. Meg kell hagyni elég viccesek ezek a tesztek, például olyan válaszlehetőség is olvasható arra kérdésre, hogy mit tegyünk, ha valaki útbaigazítást kér, hogy vezessük félre, vagy, hogy vasúti kereszteződésnél gyorsan, fékezés nélkül haladjunk át. :)
Ezen kívül természetesen a Nagy Fal történetéről is olvashatunk ebben a fejezetben.

Az autózás után következik a legérdekesebb rész (legalábbis számomra ez a fejezet volta legérdekesebb és legolvasmányosabb), ez pedig nem más, mint A Falu. Az író ugyanis bérel egy hétvégi házat egy Sancsa nevű kis faluban, persze korántsem zajlik ez ilyen zökkenőmentesen, mivel mindenhol vannak irigy és gonosz emberek, és a hatóság sem mindig szereti a bevándorlókat. Megismerhetjük a falubélieket, köztük Vej-Ce-csit, az ő életét, családját, kisfiát, velük különösen szoros kapcsolata alakul ki az írónak, segít nekik, szinte családtaggá válik. Közben Kína gazdasága is látványos fejlődésnek indul.

A harmadik részben a Csöcsiang tartomány-béli gyárat ismerhetjük meg, amely nem más, mint egy melltartókarika-gyár(!). Itt is nagyon életszerű képet kapunk az ott dolgozók hétköznapjairól, főnökről és beosztottakról, végül az üzem megszűnéséről, pontosabban áthelyezéséről is olvashatunk. Ezeket sem száraz leírásban kapjuk, hanem érzelmekkel, gondolatokkal átszőve, beleélve magunkat így az egyszerű munkás élethelyzetébe.

Úgy érzem, Peter Hessler nagyon szereti és tiszteli Kínát, és hétköznapi szemmel is valósak az ábrázolások és leírások. És bár az elején lassan haladtam a könyvvel, a végén már sajnáltam, hogy nem olvashatom tovább. 

A szerzőről:
Peter Hessler 1969-ben született a Missouri állambeli Columbiában. ... Írásai rendszeresen megjelennek a The New Yorker Timesban és a National Geographicban. 2008-ban kiváló újságírói teljesítményéért elnyerte a legnevesebb amerikai sajtódíjat.

Megjegyzések

  1. Húú, felkeltetted az érdeklődésemet :) Ennek én is jobban utánannézek. Köszi!!

    VálaszTörlés
  2. Örülök, h felkeltettem a figyelmedet :) Kíváncsi vagyok, hogy fog tetszeni!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…