Ugrás a fő tartalomra

Leiner Laura: A Szent Johanna Gimi 1.-2.

Annyi mindent olvastam-hallottam már Leiner Laura ifjúsági sorozatáról - főleg, hogy az "idősebbek"  (ezen most a huszas-harmincas korosztályt értem, hehe) körében is népszerűek a könyvek, ezért igen, én is belevágtam a Szent Johannás történetekbe!
Az első két részről most egy bejegyzésben fogok írni, lévén egyszerre töltöttem le őket az e-book olvasómra, és megszakítás nélkül, egymás után olvastam a két részt, vagyis a gimnázium első tanévét (egy regény egy félévet foglal magába), szóval számomra olyan volt, mintha egy rész lett volna az első kettő.

1. rész: Kezdet
 A történet ott kezdődik, hogy Reni, a főszereplő megkezdi első tanévét a neves, elit, francia tagozatos gimnáziumban, a Szent Johannában. Reni nem egy népszerű lány, főleg, hogy imád olvasni - na, ez tényleg nem jellemző a 14 évesekre. Mondjuk azon meglepődtem, hogy miket, és mennyit olvas, szinte heti váltásban más könyvet, pl. Dickens: Szép remények, Gárdonyi: Ida regénye stb., meg hogy a Godot-ra várva nagyon tetszett neki - most komolyan, van ilyen 14 éves? Mindenesetre az írónőtől nagyon szép, hogy felhívja a figyelmet az ifjúság számára is érdekesnek tűn(het)ő klasszikus könyvekre. Az is furi volt, hogy Reni mindenből kitűnő, és pont rajzból kap mindig egyest? (Most komolyan, hogy lehet rajzból bukásra állni?)
Reni tehát megkezdi a gimnáziumot, megismeri - és mi is megismerjük - osztálytársait, kialakulnak a barátságok és az ellenségeskedések. Szinte minden szereplő karakterét rögtön megkedveltem, még Kingát is - számomra inkább az a-s Edina a negatív, nem Kinga. Cortez pedig a tipikus helyesfiú-rosszfiú, akiért mindenki odavan. Mondanom sem kell, hogy Reninek is megtetszik Cortez, akit ezren rajonganak körül. Reni nagyon kis szerencsétlenke pasiügyben, de ha belegondolok, én milyen voltam tizenévesen, inkább nem szólok semmit. Én is inkább magamban szenvedtem mindig és álmokat kergettem, semmint hogy lépjek is valamit.
Reni anyja viszont néha idegesítő volt számomra - szerintem kicsit el is volt túlozva karaktere, nem minden anya ilyen, és az én anyukám sem volt ilyen (és feltételezem és nagyon remélem, hogy én sem leszek ilyen, ha kamasz lesz a lányom!)

2. rész: Együtt
Először azt hittem, a cím Renire és Cortezre vonatkozik. Naiv voltam. 
Második félév, együtt van a banda, minden a szokásos. Nagyon reménykedtem a Valentin-napi bálban, de nem történt semmi. Viszont Cortez talán jobban észreveszi  Renit, bár - még betegen is - inkább csak a leckék miatt örül a látogatásának. Edinát egyre jobban utálom, ezt a fajta nőtípust mindig is utáltam. Szerencsére egy idő után háttérbe szorul.
Őszintén szólva azt néha kicsit untam, hogy minden tanórát részletesen leír Reni (mi volt duplafrancián, ki felelt matekon...  stb), de nem baj, végül is tizenévesen erről (is) szól az élete.
Erre a részre sok bőgés jellemző, ezenkívül egy jópofa osztálykirándulásról és egy irodalmi pályázatról is olvashatunk. A rajztanár hozzáállását és ezt a buktatós dolgot továbbra sem értem, Cortez a végén viszont nagyon cuki. Természetesen a nyári szünet kezdetével fejeződik be a könyv.

Nekem tetszett az első (két) könyv, tényleg nagyon klassz kis ifjúsági olvasmány, pont azért, mert hétköznapi emberekről és a hétköznapokról szól, és ennél nem is akar többet (és picit nosztalgiáztam is a gimis éveimről...).
Csak egy "baj" van vele: aki elkezdi olvasni, annak muszáj beszereznie a sorozat többi részét is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…