Ugrás a fő tartalomra

Dorogi Edit: Ne nézzenek nyúlnak!

Mi történik, ha egy frissen társtalanná vált anya új életet kezd? Ha van sok pénze, övé lehet a világ. Ha nincs, akkor munkát keres, lakást kajtat, gyurmázik a gyerekkel, összeül a barátnőivel, hogy együtt kutassák a párkapcsolatok miértjeit és a pasifogás taktikáit, mert nem jó egyedül. És néha bizony csúnyán melléfog, ebben is, abban is. Sok mulatságos és hajmeresztő dolog megtörténhet, ha egy mindenre elszánt szingli anya akcióba lép.

Ez a könyv pont olyan volt, mint amilyennek elvártam, se több, se kevesebb. Könnyed olvasmány, kikapcsolja az agyat, és fogjuk rá, hogy néha még humoros is.
Az alapszituációt mondjuk kicsit furcsállottam, vagyis hogy a főszereplő nő (Novák Zsuzsi), egy viszonylag normális házasságból (tehát se megcsalás, se semmi) kilép, csak mert úgy érzi, a férje életét éli, nincs szabadsága, és emiatt inkább hazaköltözik Olaszországból Magyarországra 4 éves kislányával. Innen indul maga a történet.
A könyv - amely tulajdonképpen Zsuzsi naplója - jól bemutatja, milyen nehézségekkel kell az elején megküzdenie, mint például lakáskeresés, álláskeresés. Mondjuk azt sem értettem, hogy ha azon szenved, hogy nincs pénze (csak amit elvileg az exe küld neki Olaszországból), hogyan tudja fenntartani a lakását, eltartani a gyerekét, meg hogyan tud új cuccokat vásárolni és bulizni menni a "csajokkal". Persze miután lesz állása, más a helyzet. 
Zsuzsi magyarországi visszailleszkedése mellett megismerhetjük barátnőit és azok családi életét, házasságának nehézségeit, pasiügyeit, gondjait-bajait. Tetszett, ahogyan húga és féje, Kocka Laci pasit akarnak szerezni neki. Izgalmas volt, amikor az ismeretlen férfival kis cetliken üzengetnek egymás autójának szélvédőjén. Szomorú igazság, hogy egy szimpatikus, helyes pasi rögtön megfutamodik, amint megtudja, hogy a nőnek gyereke van. Azt viszont szintén nem értettem, hogy a szülők válásának mi értelme volt. Mindegy.
Szóval, mint látjátok, elég vegyes gondolataim voltak olvasás közben, de összességében pozitív élményként tettem le a könyvet. Mivel, mint írtam, pont ezt vártam tőle, és még ki is kapcsolt fáradt estéimen.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …