2013. február 21., csütörtök

Dorogi Edit: Ne nézzenek nyúlnak!

Mi történik, ha egy frissen társtalanná vált anya új életet kezd? Ha van sok pénze, övé lehet a világ. Ha nincs, akkor munkát keres, lakást kajtat, gyurmázik a gyerekkel, összeül a barátnőivel, hogy együtt kutassák a párkapcsolatok miértjeit és a pasifogás taktikáit, mert nem jó egyedül. És néha bizony csúnyán melléfog, ebben is, abban is. Sok mulatságos és hajmeresztő dolog megtörténhet, ha egy mindenre elszánt szingli anya akcióba lép.

Ez a könyv pont olyan volt, mint amilyennek elvártam, se több, se kevesebb. Könnyed olvasmány, kikapcsolja az agyat, és fogjuk rá, hogy néha még humoros is.
Az alapszituációt mondjuk kicsit furcsállottam, vagyis hogy a főszereplő nő (Novák Zsuzsi), egy viszonylag normális házasságból (tehát se megcsalás, se semmi) kilép, csak mert úgy érzi, a férje életét éli, nincs szabadsága, és emiatt inkább hazaköltözik Olaszországból Magyarországra 4 éves kislányával. Innen indul maga a történet.
A könyv - amely tulajdonképpen Zsuzsi naplója - jól bemutatja, milyen nehézségekkel kell az elején megküzdenie, mint például lakáskeresés, álláskeresés. Mondjuk azt sem értettem, hogy ha azon szenved, hogy nincs pénze (csak amit elvileg az exe küld neki Olaszországból), hogyan tudja fenntartani a lakását, eltartani a gyerekét, meg hogyan tud új cuccokat vásárolni és bulizni menni a "csajokkal". Persze miután lesz állása, más a helyzet. 
Zsuzsi magyarországi visszailleszkedése mellett megismerhetjük barátnőit és azok családi életét, házasságának nehézségeit, pasiügyeit, gondjait-bajait. Tetszett, ahogyan húga és féje, Kocka Laci pasit akarnak szerezni neki. Izgalmas volt, amikor az ismeretlen férfival kis cetliken üzengetnek egymás autójának szélvédőjén. Szomorú igazság, hogy egy szimpatikus, helyes pasi rögtön megfutamodik, amint megtudja, hogy a nőnek gyereke van. Azt viszont szintén nem értettem, hogy a szülők válásának mi értelme volt. Mindegy.
Szóval, mint látjátok, elég vegyes gondolataim voltak olvasás közben, de összességében pozitív élményként tettem le a könyvet. Mivel, mint írtam, pont ezt vártam tőle, és még ki is kapcsolt fáradt estéimen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...