2013. január 8., kedd

SzemTanú - Történelem napilapstílusban

Egy nagyon érdekes és nem mindennapi "történelemkönyvet" kaptam karácsony előtt ajándékba, pontosabban Niki blogjának a nyereményjátékán nyertem a kiadó felajánlásából.

A SzemTanú – Történelem napilapstílusban újszerű történelemszemlélete merőben eltér attól, amit megszoktunk – olvasóinak megmutatja, hogy a történelem nem azonos valamiféle poros múlttal, hanem egymást követő jelenek sorozata. Az egyetemi tanárokból, kutatókból és szakértőkből álló kiváló szerzőgárda írásai érdekfeszítő stílusban festenek sokszínű képet a választott korszakról. - olvashatjuk a hivatalos ajánlóban.

A könyv valóban újságcikkekből, rovatokban épül fel, pontosan bemutatva az adott eseményt, ami lehet akár vulkánkitörés, véres háború, vagy technikai találmány. Interjút olvashatunk Poncius Pilátussal és Kolumbusz Kristóffal is. Van benne várható időjárás-jelentés, szépirodalmi bestsellerlista a kor híres regényeiből (pl. Dekameron), sőt, még divat rovat is! Mindez fotókkal, régi képekkel, rajzokkal illusztrálva. A nagy alakú és nehéz könyv több újságot foglal magában, tehát olyan, mint amikor a régi folyóiratokat lefűzetik és beköttetik. Krisztus előtt 100-tól indul (ne kérdezzétek, miért pont akkortól) és az utolsó lapszám Krisztus után 1500-ban fejeződik be. De ez még nem a végleges befejezés, mivel információm szerint lesz folytatása a könyvnek.
Bulvár-napilap stílusa ellenére hitelesek az írások, és valahol szórakoztatóak is, hiszen az iskolában szárazabban tanultuk ezeket az eseményeket, itt meg a könyv felépítésének köszönhetően színesebbek, érdekesebbek. Talán ha egy történelem tantárgyat nem szerető és nehezebben tanuló diák beleolvas, nagyobb kedvet kap az adott korhoz. (Ám azért ha valaki kiselőadásra készül, vagy netalán tán házi dolgozatot írna történelemből, ne csak ezt a forrást használja.)

Ajánlom mindenkinek, felnőttnek és iskolásnak is!
A kiadóról és a könyvről az alábbi linken olvashattok:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...