2013. január 24., csütörtök

Natalija Nyikityina: Fizetés nélküli szabadság

Szüleimtől kaptam ezt a könyvet Karácsonyra (talán célzásként, mert a decemberi munkahelyi hajtás miatt mondogattam nekik, hogy "most azonnal" szabadságra akarok menni? ;)/.

Miután megjárta a csecsen háború poklát, Nyikolaj gyári munkásnak áll. Szabadsága idején azonban ráébred, hogy akár fel is adhatna mindent, és életét teljes egészében szenvedélyének, a festészetnek szentelhetné. Ekkor felbukkan egy ismeretlen nő, akit képtelen kiverni a fejéből... - olvashatjuk az ajánlóban.

Az ajánló alapján azt hittem, elsősorban a rejtélyes nőn lesz a hangsúly, ám mégsem. Mert igaz, hogy hősünk valóban nem tudja kiverni a fejéből, sőt, még nyomoz is utána, ám mégsem csak erről szól a könyv. Nyikolaj (beceneve Koljan) ugyanis gyári munkás, aki épp szabadságát tölti. A háborús tapasztalatai miatt gyűlöli az erőszakot, képes még utcai vitákba is megmentőként beavatkozni, kockáztatva testi épségét.
Nyikolajnak azonban van egy szenvedélye is, mégpedig a festés. Mikor barátja bemutatja egy gazdag embernek, aki jó pénzért képeket vesz tőle, úgy dönt, ezentúl a festészetnek szenteli életét. Igaz, gyűlöli magát és furdalja a lelkiismeret, hogy pénzért eladta az édesanyját (vagyis a róla festett képét). A gyárban közben felajánlanak neki egy vezetői pozíciót. Ám ő úgy dönt, nem vállalja, mert festeni akar. Tetszett nekem ez a dilemma, ez a vívódás, hogy mit is válasszon. A munkát (ezáltal rabságot) az anyagi biztonsággal, vagy a bizonytalanságot, ámde szabadságot, amivel a művészlét jár?
Több szereplő, rokon, barát is felbukkan a műben, és persze vidéki helyszín is, ahol a festőművész kedvére elbújhat, alkothat.
Őszintén szólva nem mindig kötött le a könyv, de olvastam, mert egyrészt voltak benne elgondolkodtató részek, mint pl. az alap-dilemma (munka vagy művészet), amit már említettem, illetve kíváncsi voltam, vajon kiderül-e, ki is ez az ismeretlen nő.

A szerzőről:
Natalija Nyikityina 1957-ben született. 1997 óta tagja az Oroszországi Írók Szövetségének. Aktív irodalmi tevékenységéért kitüntették az A. P. Csehov emlékéremmel. A Pedagógiai Tudományok Nemzetközi Akadémiájának rendes tagja, a Szent Olga Alapítvány kuratóriumának elnöke.
Magyarul eddig A tolvaj, A szépségverseny, A tűzmadár című trilógiája volt olvasható. 
(forrás: Libri Kiadó)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...