Ugrás a fő tartalomra

Natalija Nyikityina: Fizetés nélküli szabadság

Szüleimtől kaptam ezt a könyvet Karácsonyra (talán célzásként, mert a decemberi munkahelyi hajtás miatt mondogattam nekik, hogy "most azonnal" szabadságra akarok menni? ;)/.

Miután megjárta a csecsen háború poklát, Nyikolaj gyári munkásnak áll. Szabadsága idején azonban ráébred, hogy akár fel is adhatna mindent, és életét teljes egészében szenvedélyének, a festészetnek szentelhetné. Ekkor felbukkan egy ismeretlen nő, akit képtelen kiverni a fejéből... - olvashatjuk az ajánlóban.

Az ajánló alapján azt hittem, elsősorban a rejtélyes nőn lesz a hangsúly, ám mégsem. Mert igaz, hogy hősünk valóban nem tudja kiverni a fejéből, sőt, még nyomoz is utána, ám mégsem csak erről szól a könyv. Nyikolaj (beceneve Koljan) ugyanis gyári munkás, aki épp szabadságát tölti. A háborús tapasztalatai miatt gyűlöli az erőszakot, képes még utcai vitákba is megmentőként beavatkozni, kockáztatva testi épségét.
Nyikolajnak azonban van egy szenvedélye is, mégpedig a festés. Mikor barátja bemutatja egy gazdag embernek, aki jó pénzért képeket vesz tőle, úgy dönt, ezentúl a festészetnek szenteli életét. Igaz, gyűlöli magát és furdalja a lelkiismeret, hogy pénzért eladta az édesanyját (vagyis a róla festett képét). A gyárban közben felajánlanak neki egy vezetői pozíciót. Ám ő úgy dönt, nem vállalja, mert festeni akar. Tetszett nekem ez a dilemma, ez a vívódás, hogy mit is válasszon. A munkát (ezáltal rabságot) az anyagi biztonsággal, vagy a bizonytalanságot, ámde szabadságot, amivel a művészlét jár?
Több szereplő, rokon, barát is felbukkan a műben, és persze vidéki helyszín is, ahol a festőművész kedvére elbújhat, alkothat.
Őszintén szólva nem mindig kötött le a könyv, de olvastam, mert egyrészt voltak benne elgondolkodtató részek, mint pl. az alap-dilemma (munka vagy művészet), amit már említettem, illetve kíváncsi voltam, vajon kiderül-e, ki is ez az ismeretlen nő.

A szerzőről:
Natalija Nyikityina 1957-ben született. 1997 óta tagja az Oroszországi Írók Szövetségének. Aktív irodalmi tevékenységéért kitüntették az A. P. Csehov emlékéremmel. A Pedagógiai Tudományok Nemzetközi Akadémiájának rendes tagja, a Szent Olga Alapítvány kuratóriumának elnöke.
Magyarul eddig A tolvaj, A szépségverseny, A tűzmadár című trilógiája volt olvasható. 
(forrás: Libri Kiadó)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …