2013. január 13., vasárnap

Murakami Rjú: Casting

Japán pszicho-thriller.
Pedig nem annak indul. Adott egy férfi (Aojama), 42 éves, aki felesége halála óta magányosan, kamaszfiával él együtt. A fiú szorgalmazza, hogy nősüljön meg újra. Barátja kitalálja, hogy adjanak fel egy hirdetést, hogy egy filmhez keresnek női főszereplőt (innen a cím), persze bizonyos feltételekkel, és Aojama majd közülük válogat. Milyen jó ötlet! A válogatáson aztán felfigyel egy különös szépségre, egy huszonéves volt balett-táncosra. Már itt lehet érezni, hogy valami rejtélyes van a lányban. A férfi persze teljesen elvakul, tíz centivel a föld felett lebeg, hogy ennyi idősen egy ilyen fiatal nő szerelmes belé. Így még az intő jeleket sem veszi észre (ld. kerekes székes fiú). 
Bár a durva dolgok csak a regény legvégén történnek, azért végig lehet érezni a regényt átható nyugtalanságot, hogy történni fog valami. Hát történik is, mit ne mondjak elég részletesen és brutálisan leírva! Az ijedelmek után nekem nagyon elcsapottnak tűnt a regény vége. Bár talán direkt lett ilyen hirtelen lezárva, ezzel fokozva a sokkot.
A könyv 260 oldal, de egy délután-este alatt elolvastam, mivel nem lehet letenni.
Mindenesetre minden elvakult szerelmesnek csak azt tudom üzenni: vigyázzon! Különösen a lábfejére! ;)

A Casting Murakami Rjú eddigi legkifinomultabb, leglenyűgözőbb regénye. Takashi Miike legendás filmfeldolgozásával kiegészülve a szerzőt a japán pszicho-thriller nagymesterévé avatta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...