2012. december 21., péntek

Irvin D. Yalom - Robert L. Brent: Szólok a rendőrnek

„Az álmaimban… szinte mindegyikben két dolog bukkan fel: a holokauszt vagy a műtő. Vagy az egyik, vagy a másik, és a kettő néha összeolvad. És valahogy ezek az álmok, akármilyen szörnyűek, brutálisak, véresek, lehetővé teszik, hogy a másnapot viszonylag tiszta lappal kezdjem. Mindegyik afféle biztonsági szelep. Mint az örvény, ami előbb feldobja, aztán eltörli a sötét emlékeket.”

Rövid könyvecske, ám annál több a mondanivalója.
Két régi barát találkozik az orvosi kar ötvenéves bankettjén, és beszélgetni kezdenek, pontosabban a szívsebész, Brent beavatja a pszichiáter Yalomot  egy régi, eddig elfojtott és most felszínre tört emlékébe. Brent ugyanis zsidó származású, ám egy szerencsés véletlennek köszönhetően megúszta a Holocaustot. A kellemetlen emlékek egy venezuelai utazás során előtörnek, és Brent, még így, sok-sok év távlatából sem tudja feldolgozni őket. A könyv címe, a "Szólok a rendőrnek" mondat tulajdonképpen a kapocs a múlt és a jelen kellemetlen történései között.
Hamar, fél óra alatt elolvasható, rövidsége ellenére azonban eléggé megrendítő és gondolatébresztő.

A könyvet köszönöm a Park Könyvkiadónak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...