Ugrás a fő tartalomra

Katarina Mazetti: A pasi a szomszéd sír mellől

Egy kis bevezetővel kezdeném. Mikor megláttam ezt a vicces, tehenes könyvet a könyvtár sikerkönyves polcán, és belelapoztam, hogy vajon mi lehet ez, a legnagyobb meglepetésemre találtam benne egy post-it-et, a következő felirattal: 
"Ez egy játék! Ha megtaláltad, keress meg a moly-on... (és egy név)"
Hogy ez milyen jó ötlet!  A kis cetli a moly.hu oldalt népszerűsítette, ahol alkalomadtán én is megfordulok. Így rögtön ki is vettem a könyvet, és meg is kerestem az illetőt.
(A játékról egyébként itt olvashattok, most hosszabbították meg, lehet csatlakozni!)
A kis bevezető után térjünk rá a könyvre.

A frissen megözvegyült kékharisnya könyvtárosnő és az édesanyja sírját látogató, magányos, egyenesen a tehenek mellől érkező, magával ragadóan természetes parasztgazda egymás mellett gyászolgat a temetőben. Bizalmatlanul méregetik egymást, mígnem egyszer csak, számukra is váratlanul, szenvedélyes érzéki szerelemre lobbannak egymás iránt.  - írja a könyv ajánlója.

Bizony, a két főhős, akik mint tűz és víz, teljesen ellentétei egymásnak, a temetőben találkoznak először, és idegesíti őket a másik jelenléte, megjelenése. Benny ugyanis parasztgazda, overallban, istállószagúan, Desirée pedig a szolidan öltözködő, színtelen könyvtárosnő ("drapp nő"). Mégis, egy váratlan pillanatban fellángol köztük valami, és egy szenvedélyes viszony veszi kezdetét a két magányos ember között.
Sajnos egy idő után kiütköznek az ellentétek. Desirée ugyanis egy műveltebb, könyveket szerető társra vágyik, Benny pedig egy olyan asszonyt szeretne a házhoz, aki süt-főz rá, és segít a tanya körüli teendőkben. Természetesen egyikük sem tudja feladni a korábbi életét. Mondjuk a nő helyében én odaköltöztem volna  a tanyára, bizonyos feltételekkel persze (ld. lehessen saját könyvtárszobám, dolgozhassak részmunkaidőben, vegyünk fel egy segédet az állatokhoz stb.) Főleg a mai modern világban, amikor is már egy laptoppal és internetkapcsolattal bárhonnan lehet dolgozni, a nőnek egyszerűbb lett volna költöznie. Mondjuk tanyán élni sem könnyű, mert az állatok gondozása bizony nem egyszerű feladat, ott nincs szabadnap, nem lehet elhalasztani egy fejést például.
Őszintén szólva, én a belvárosi lányka, gyakran érzem úgy, hogy megfulladok Budapesttől, és legszívesebben gondolkodás nélkül elmenekülnék "most azonnal" egy tanyára, de azért, valljuk be,  egy idő után biztos hiányozna a nyüzsgés és a kulturális élet.
Na, jól elkanyarodtam a témától, de bennem ilyen gondolatokat váltott ki könyv.
A lezárása pedig azt mutatja, hogy hiába az ellentétek, a "kémián" nem lehet változtatni.

A könyvtárosnő azt mondta, hogy van folytatása is a regénynek. Utána néztem, valóban van, Családi sírbolt a címe. Kíváncsian várom!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …