2012. október 18., csütörtök

Ilse Tielsch: Elefánt az utcánkban

Mostanában a végletek embere, azaz olvasója vagyok. Vagy e-book-ot olvasok, vagy antikváriumos darabok kerülnek a kezembe. Az Elefánt az utcánkban című kötetet is az antikvarium.hu oldalán találtam. Nagyon megörültem neki, ugyanis még főiskola első évében (inkább nem számolom meg, hány éve) került a kezembe, mikor is egy sikeres félévi vizsgaidőszak után az éppen telelő nagyszüleimet látogattam meg a Mátrában, és esti programként az üdülő könyvtárában bújtam az ottani könyveket. Arra emlékeztem így tizenvalahány év távlatából (na, mégiscsak leírtam a számot), hogy ez egy jópofa kis novelláskötet, amivel azóta sem találkoztam sehol.
A könyv, amelyet a bécsi írónő, Ilse Tielsch írt, számomra igazi retro csemege: hűen idézi és tükrözi a 70-es és 80-es évek közösségi életét, a lakótelepek uniformizálását, a kisemberek hétköznapjait, a háziasszonyok mindennapjait. Mindez néha kissé elferdítve, ironikus megközelítésben. A könyvtől senki se azt várja, hogy végig kacagni fog rajta, mert holott a humor is bele van szőve, inkább irónia, sőt, néha keserűség, ami jellemzi.
Bevallom, nem mindegyik novella jött be, de amik meg igen, azok valóban nagyon jók! (Igazából főleg ezekre emlékeztem a régi olvasásomból.) Abszolút kedvencem a címadó novella, az Elefánt az utcánkban, ezenkívül tetszett az Előérzet, a Kakukkos óra és paliszander bútor, vagy a Hangyauralom - hogy csak néhány címet említsek.

Ahogyan a könyv hátán olvashatjuk:
A kötet elbeszélései – csekélyke változtatással – íródhattak volna akár szép hazánk bármely lakótelepéről és környékéről is. A nagyvárosi ember élete, nosztalgiái alkotják Tielsch témáinak zömét. És ha elbeszélésein nem is lehet mindig felelőtlenül vihogni – az sem baj.

A könyv 1984-ben jelent meg az Európa Könyvkiadónál (és 25 Ft volt eredetileg ☺ ).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...