2012. augusztus 18., szombat

Rigó Béla: A Mézga család

Ki ne ismerné Mézga Géza, Paula, Kriszta, lüke Aladár és MZ/X, a harmincadik századbeli rokon képtelen történetét, amelyet még gyerekkoromban vetítettek a televízióban (de rég volt már!), és amelyet manapság dvd-n (vagy épp a Youtube-on) tekinthetnek meg a nosztalgiázni vágyók, vagy akik még egyáltalán nem látták.
Nálunk is így kezdődött: kislányom megtalálta az apja Mézga dvd-jét, azóta kedvence lett a sorozat. Kérdezte, megvan-e könyvben, ugyanis sokat szoktam olvasni neki. Így hát elkezdtem nyomozni a neten, és íme: a Móra Kiadónál jelent meg könyv a Mézga családról! Gyorsan meg is rendeltem online.
A könyv a rajzfilmsorozat 7 részét tartalmazza, egészen pontosan: Távszervíz, Motortortúra (a rajzfilmben Autó-tortúra a címe), Láthatatlanok, Agygyanta, Góliátfólia, Időkibővítő, Imbolygó.
Színes rajzok illusztrálják az egyes fejezeteket. Érdekesség, hogy az utószóban a "mai", felnőtt Aladár szól az olvasókhoz.
Mivel magából a rajzfilmből lett átírva (Romhányi József és Nepp József nagyszerű szövegei nyomán), sajnos nem mindenhol sikerültek jól az átkötő szövegek - még jó, hogy annyiszor láttam az egyes részeket, hogy ki tudom egészíteni, vagy épp az eredeti alapján teszek hozzá a meséhez felolvasás közben.
Kár, hogy kedvenceink közül a Memumo és a Csodabogyó nincs benne a könyvben (összesen 13 része van a rajzfilmsorozatnak), de így is nagy öröm leányzó számára, hogy van Mézgás könyve. :)

Aki kíváncsi a rajzfilmre, vagy csupán nosztalgiázni szeretne, a Youtube-on ITT tud rákeresni az egyes részekre.
A Wikipédián pedig részletesen olvashattok a Mézga családról - klikk IDE.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...