Ugrás a fő tartalomra

Jeney Zoltán: Rév Fülöp

Balatoni nyaralás alatt mi mást lehetne olvasni, mint balatoni könyvet, egészen pontosan egy ifjúsági kalandregényt, amely Balatóniában játszódik és amelynek főszereplője nem más, mint Rév Fülöp. Ám természetesen nemcsak ő, hanem a többi szereplő is Balatonhoz kötődő névvel bír.
A történet úgy kezdődik, hogy Csobánc király megbetegszik, és Akarattya hercegnő a heverésző-lustálkodó Fülöpöt kéri meg, hogy segítsen megtalálni azt a különleges virágot, amely meggyógyítja a királyt. Kezdetét veszi tehát a kaland. Sok furcsa szereplővel, herceggel, kalózzal, beszélő lóval  és miabogyókkal találkozhatunk; Fülöp pedig csak vándorol és vándorol új társaival Ádánddal és Vaszival, keresztül a balatoni nádason és rejtélyes helyszíneken. Közben sok vicces és izgalmas dolog is történik, majd a végén egy kis "szereplőváltozás" után még egy dínom-dánomra is sor kerül.
A könyv stílusa nagyon jó, a nevek és a balatoni mondavilág beleszövése a mesébe is nagyon tetszett, az események is "pörögnek" rendesen. Szerintem egy kisiskolás bátran elolvashatja már, sőt, akár egy nagyobb óvodásnak is érdemes felolvasni belőle.
Ajánlom lovagi kalandregényt kedvelő gyerkőcöknek - nem csak fiúknak!

A könyv a Kolibri Kiadó gondozásában jelent meg a Könyvhétre, és ITT tudtok beleolvasni.

Jeney Zoltánról, az íróról:
Francia szakos bölcsész, középiskolai tanár. Tanított az ELTÉ-n, a Nyugat Magyarországi Egyetem szombathelyi karán és a székesfehérvári Kodolányi János Főiskolán, a Párizsi Magyar Intézet tudományos-oktatási titkára volt.
(Forrás: szinhaz.hu)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …