2012. július 14., szombat

Siobhan Dowd: A londoni óriáskerék rejtélye

 Május 24. 11:32
Ted és Kat figyeli, amint unokatestvérük, Salim felszáll a londoni óriáskerékre. A fülke felemelkedik.
Május 24. 12:02
A fülke földet ér és kinyílik az ajtó. Kiszállnak az emberek, de hol van Salim?
Mikor Glória néni fia, Salim titokzatos körülmények között eltűnik a londoni óriáskerék zárt fülkéjéből, mindenki kétségbeesik.
Öngyulladás áldozata lett? (Ted elmélete.)
Elrabolták? (Glória néni elmélete.)
Él egyáltalán? (A család kimondatlan félelme.)

Már régóta kívánságlistámon volt ez a könyv, és egy moly-os cserének köszönhetően most végre elolvashattam. Izgalmas ifjúsági regény, egyszerűen nem tudtam letenni.
A történetet a 12 éves Ted meséli el, aki "másképp gondolkodik, mint a többiek". Salim, az unokatestvér és Gloria néni, a nagynéni meglátogatják a családot. Salim nagy vágya, hogy egyszer utazhasson a Szem-en, vagyis a londoni óriáskeréken. Ez a vágya teljesül is, Ted és Kat még látják is felszállni az óráskerékre, ám már nem száll ki a fülkéből.
Innen indulnak a rejtélyek. Vajon mi történhetett? A rendőrség is nyomozni kezd, közben Ted is elméleteket gyárt - megjegyzem, Ted jobb nyomozónak tűnik, mint a rendőrség. Az olvasót végig izgalmoban tartja a könyv, én is azon agyaltam végig, hogy vajon mi történhetett, felszállt-e egyáltalán, vagy tényleg valami paranormális jelenségről beszélhetünk? Közben Ted és nővére saját magánakcióba kezdenek, és természetesen (egy vallomás után) Ted az, aki rájön az eltűnt fiú hollétére.
Nekem nagyon tetszett tehát ez az ifjúsági regény, mert egy percig sem unalmas, gondolkodásra kényszerít, és szinte egy ültő helyében (én két részletben tettem) elolvassa az ember.
Ajánlom mindenkinek, nem csak a tizenéveseknek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...