Ugrás a fő tartalomra

Neil Gaiman: Csillagpor

Neil Gaiman könyve is úgy kezdődik, ahogyan a legjobb történetek általában: egy fiúval, egy lánnyal meg egy beteljesületlen szerelemmel. De aztán egyáltalán nem úgy folytatódik, ahogyan a mesék folytatódni szoktak. Neil Gaiman ezzel a regényével is bebizonyítja, hogy nem véletlenül tartják őt a modern fantasy egyik legnagyobb alakjának. (moly.hu ajánló)

Neil Gaimantól még sosem olvasta semmit, talán ez annak tudható be, hogy a fantasy és a sci-fi műfaj áll tőlem a legtávolabb. Múltkor viszont megakadt a szemem a könyvtárban a Csillagpor című regényén, amelyet még régebben moziban láttam, és kedves emlékek fűznek hozzá, ugyanis ez volt az első közös mozizásunk leendő férjemmel. :)
Így nosztalgiázva kezdtem el olvasni a könyvet. Könnyen olvasható, kedves kis történet, számomra olyan volt, mintha egy mesét olvastam volna: furcsa lényekkel, varázslatokkal, boszorkányokkal és persze a Csillaggal, aki a könyv (egyik) főszereplője.
A történet másik főszereplője Tristan, aki Falvában lakik, aki nagy útra indul a falon túlra. Megígérte ugyanis Victoriának, akiért reménytelenül epekedik, hogy elhozza neki a hullócsillagot, amit kinézett magának. Ám a Csillagot, aki egy gyönyörű fiatal lány képében jelenik meg, mások is keresik: az örök ifjúság reményében. Tristan különös kalandját meséli el tehát ez a könyv, amely során barátokra és ellenségekre egyaránt szert tesz.
A fiú és a Csillag sorsát (kapcsolatát) előre sejteni lehet, talán picit egyszerűnek is éreztem a történetet (legalábbis a mozifilmhez képest, ott mondjuk a látvány magával ragadja az embert, és emlékeim szuerint kicsit részletesebb is volt a történet), de ez nem volt baj, most pont ilyen kis egyszerű-meseszerű könyv kellett nekem. :)

A regény után azt hiszem, lesz "bátorságom" Neil Gaiman más műveit is elolvasni (van egy pár a könyvtárban), csak még azt nem tudom, melyikkel kezdjem, illetve folytassam a sort. Szerintetek?

A filmről pedig - bár értelemszerűen már nem játsszák a mozik - itt olvashattok, illetve dvd-n megvásárolható több filmes webáruházban is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …