Ugrás a fő tartalomra

Baráth Katalin: A borostyán hárfa

Nagyon vártam már a Könyvhetet, hogy megvásárolhassam Baráth Katalin új könyvét (sajna a dedikálásról lemaradtam, mivel pont aznap nem voltam Pesten, de sebaj, a lényeg, hogy megvan).
Mint ismeretes, a kriminek két kötete már megjelent, szintén szín+hangszer címekkel: A fekete zongorában a főszereplő, Dávid Veronika Ókanizsán nyomoz rejtélyes kisvárosi gyilkosságok után, A türkizkék hegedű pedig (többek közt) Budapesten játszódik, és hősnőnk egy gyermekrablás ügyébe keveredik.
Az előzmények után kíváncsian vettem kezembe a harmadik részt. Ebben a könyvben Veron ugyanis visszatér szülővárosába, barátnőjének, Annuskának az esküvőjére. Igen ám, de rejtélyes idegenek is megjelennek a színen, pl. Mosolygó gróf és felesége leányukkal, valamint Sáry Móric is megérkezik filmtekercseivel, és a helyi moziban vetítésre invitálja a  kisváros lakóit (a mozi díszlete, vagyis jelképe a hárfa, innen a cím).
Az első két könyvvel ellentétben itt később kezdődnek az izgalmak - addig csupán azt érezzük, hogy elég sok a rejtélyes dolog és személy a "környezetünkben"-, kb. száz oldalt kell várni tehát az első halálesetig. Onnantól azonban egyre csak bonyolódnak a dolgok, volt, hogy nekem is vissza kellett olvasnom, most ki kicsoda, kinek a kije, szóval néha kissé belezavarodtam a szálakba és a körmondatokba, de sebaj. Veron természetesen rendületlenül nyomoz. Sőt, még ő maga is gyanúsítottá válik!
A végén úgy-ahogy kiderülnek a rejtélyek, ám éreztem, valami még hiányzik. És lőn: Baráth Katalin még a legeslegvégére is tartogat csavarokat, így tökéletesen zárul a krimi.
Nekem a három könyv közül ez tetszett a legjobban, és úgy érzem, Dávid Veronika sokat fejlődött, csak így tovább, várom a következő krimit!

 A moly.hu írja a könyvről:
Baráth Katalin A fekete zongora és A türkizkék hegedű után harmadszor küldi veszedelembe népszerű hősnőjét, Dávid Veront, mégpedig egy újabb békebeli bájú és ellenállhatatlan humorral fűszerezett, rejtélyekben bővelkedő történetben.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …