Ugrás a fő tartalomra

Vág Bernadett: Zacc

Gangregény a könyv alcíme, amiről nekem elsőre Békés Pál Csikágója jutott eszembe (itt írtam róla), de ez a könyv teljesen más. A történet egy VII. kerületi gangos házban játszódik, és humoros ábrázolással mutatja be a házban élő különös emberek életét. 
Vág Bernadett stílusát még újságírói tevékenységéből ismerem (ld. Hölgyvilág - tényleg, létezik még ez a lap?), valamit a Kibeszélem az Uram című kötetét is olvastam és nagyokat nevettem rajta.
De visszatérve erre a regényre. A  házban lakók mindegyikének van valami zűrje, zakkantsága: pl. Nagy Teréz, a házmesterné, aki szereti a férfiakat meg a vodkát naranccsal, idősebb és ifjabb Déri Dezső, vagy Káró Anna, a "megmentett" utcalány... és még sorolhatnám. (Hozzá kell tennem egy személyes megjegyzést: én is gangos házban lakom egy másik kerületben, ám nálunk nem ennyire "színes" a paletta a lakók összetételét illetően - dehát a regénybe kellettek ezek a figurák.) Megemlíteném még a jósnőt is, aki kártyából és kávézaccból is jósol (innen a cím).
A címet illetően én azt hittem több szerepe lesz benne a jóslásnak. Mondjuk Galambosné megjósolja, hogy június 17.-ről 18.-ra virradó éjszaka "valami történni fog a házban". Hát, történnek is dolgok, mondjuk igazából semmi különös, "csak" a liftbe reked egy túlsúlyos nő és egy kamaszsrác, visszatér Erzsike szelleme, mindeközben érdekes életutakat ismerhetünk meg. A történet több fő szálon fut, ám néhány mellékszereplő (házbéli lakos) épphogy csak megemlítésre kerül.
Rövid kis regény, az az igazság, hogy a végén picit hiányérzetem maradt, olvastam volna még tovább. Bár így is kerek volt, mint ahogyan Galambosné mondja a végén: "Hát ezt mondom. Hogy minden kerek. Úgy kerek, ahogy van."

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Fejős Éva: Bébi, bumm!

Emlékszem, amikor lehozta a sajtó, hogy Fejős Éva babát vár, én is ledöbbentem picit: nem is pont az életkora miatt (ld. 49 évesen szült), hanem mert számomra ő tipikusan az az utazgatós-világjárós szabadon élő (író)nő, akinek ha nincs gyereke, hát nincs gyereke, színes és nyüzsgős az élete anélkül is. Aztán mégis: ő is anya lett, még ha később is.
A könyvben még a várandósága előtti évekről is beszámol, amikor már (negyven felett) megfogalmazódott benne, hogy gyermeket szeretne, de még éveket kellett várnia rá, hogy kezében tarthassa kislányát. Többször is megemlíti a regény során, hogy valóban nincs időhöz kötve a gyermekvállalás, de senki se várjon ilyen sokáig, ne halogasson, hogy "majd akkor lesz gyerekem, ha ez és ez meglesz..." stb., mert ő is sokat halogatott. Meg nyilván az egészségügyi okok: kevesebb az esély a teherbeesésre, lehet, hogy műtét is kell előtte vagy csak mesterségesen eshet teherbe.
(Kis személyes kitérő. Korábban én is úgy voltam vele, hogy fialaton, t…