Ugrás a fő tartalomra

Emmanuel Carrère: A bajusz

Emmanuel Carrère: A bajusz c. műve bár egy aprócska, hétköznapi történéssel indul, mégis abszurd, már-már őrületbe kergető történetté fajul. Történik ugyanis, hogy egy férfi úgy dönt, hogy levágja a bajuszát. Ám azt se a felesége, Agnes, se a munkatársai nem veszik észre! Sőt, olyan természetesen viselkednek, mintha főhősünknek soha nem is lett volna bajsza! Kegyetlen tréfa áldozata lett? Vagy tényleg kezd megőrülni, és nem is volt soha bajsza? A történet tovább fokozódik, már a múlt is kezd hamissá válni: pl. soha nem jártak Jáva szigetén, nem vacsoráztak együtt barátokkal stb. Az olvasót végig foglalkoztatják a kérdések: a férfi tényleg megbolondult? Vagy (én többször kerültem erre a megállapításra): vajon Agnes az őrült, ő az, aki segítségre szorul? Mi ez az egész bajusz-história, mi ez az egész összeesküvés?
Mielőtt főhősünk végleg megkergülne, hirtelen döntést hozva Hongkongba utazik. Majd egy elég abszurd lezárása lesz a történetnek...

Ábrázolásmódja a finom lélekrajzokban, a már-már élveboncolásnak tetsző pszichológiai realizmusban éri el a legsajátosabb, legemlékezetesebb minőségégét. Miért bánunk el akár a legközelebbi hozzátartozónkkal, barátunkkal is olyan ártatlan arccal, mintha mi sem történt volna? Vagy nem is a szándékosságról, csupán oda nem figyelésről, értetlenségről van szó? Vagy arról az abszurditásról, ami „A bajusz” című regény főhősét szinte őrületbe kergeti: nem tud megbizonyosodni arról, hogy érvényesek-e sajt tapasztalatai vagy végzetes félreértések áldozatává lett? - teszi fel a kérdést a könyv ajánlója is.

A könyv rövidke, kb. 150 oldal, egy ültő helyében végig olvassa az ember. (Furcsa, hogy a moly-on szinte alig olvasta valaki...)
A történetből film is készült 2005-ben, amelyet Carrère rendezett, és amely Cannes-ban díjat nyert. A hazai mozik is játszották. Részletek a filmről ITT.

Megjegyzések

  1. Ezer köszönet, amiért írtál erről a könyvről! Ugyanis én a filmet láttam, imádtam, és nem is tudtam, hogy könyv alapján készült. Úgyhogy most egyből felkerült a kívánságlistámra :)

    VálaszTörlés
  2. Örülök neki :) Kíváncsi vagyok, a könyv hogy fog tetszeni. Én meg a filmet nem láttam...

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …