Ugrás a fő tartalomra

Jodi Picoult: Törékeny

Sokat hallottam-olvastam már Jodi Picolutról, így ideje volt, hogy én is elolvassam legalább az egyik könyvét. A Törékeny c. könyv tökéletes választás volt elsőre!
Korábban már hallottam az ún. üvegcsontú gyerekekről, akiknek a csontjai, ahogyan a betegség nevében is benne van, olyan törékenyek, mint az üveg, tehát egy kisebb ütéstől vagy nagyobb tüsszentéstől rögtön eltörhetnek. Borzasztó lehet, mit ne mondjak.
Nos, ez a regény is egy ilyen betegséggel küzdő kislányról, Willow-ról szól. Édesanyjával (Charlotte), apjával (Sean) és féltestvérével-nővérével, a kamasz Amelie-vel él együtt - látszólag boldog család. Ám egy Disneyland-es látogatás és egy újabb szerencsétlen baleset elindítja a lavinát! Az anya, Charlotte, ugyanis úgy dönt, hogy bepereli szülész-nőgyógyászát, vagyis a legjobb barátnőjét, Pipert, csak mert a terhesség alatt későn diagnosztizálta a bajt, és ha előbb megtudja, lehet, hogy meg sem tartotta volna a babát! Na, tipikus amerikai sztori, gondoltam, ezek aztán mindenkit beperelnek mindenért, ebből élnek! Charlotte is perel, hogy pénzt kapjon, amit majd Willow gyógykezelésére fordíthat, akit ugye elvileg meg sem szült volna. Ördögi kör. A család persze szétesik, Amelie bulímiás lesz, Charlotte pedig elveszíti legjobb barátnőjét, sőt, kislánya bizalmát is.

Idéznék, mert nagyon elgondolkodtató:
"Ha Down-szindróma vagy csonttörékenység miatt el lehet vetetni egy gyereket, mi történik, ha már a kinézet és az érzelmi intelligencia is látható lesz magzati korban? Mi van azokkal a szülőkkel, akik csak fiút akarnak, de kiderül, csak lányuk lesz?"

A történet tulajdonképpen a pereskedésről + a bírósági tárgyalásról szól már ezek után. Ami nagyon tetszett benne, hogy minden fejezetet más mesél el: Marin, az ügyvédnő, aki a szülőanyját keresi, Amelie, Piper, Sean Charlotte - így mindenki életébe és gondolataiba bepillantást nyerhetünk.
Hogy mi a per kicsengése, nem árulom el. Ám mikor minden végre lezajlik, az írónő még egyet csavarint a történeten - ezúton végre Willow is "megszólal". Nem értem, miért kellett ez a drámai befejezés... Mert anélkül is éppoly hatásos volt a könyv...

Az üvegcsontúságról, mint betegségről itt olvashattok:
http://www.uvegcsont.hu/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …