Ugrás a fő tartalomra

John Steinbeck: Egerek és emberek

Kedvencem! Csupán ezt írnám róla, ha egy szóval kéne jellemeznem. Láttam színházban, megnéztem filmen, olvastam könyvben. A hatása mindig ugyanaz. Nagyon jó, bár kegyetlen történet!

Két vándormunkás, George és Lennie a főszereplők, akik mindig tanyáknál keresnek munkát. George alacsony, vékony, okos ember, Lennie pont az ellentéte: hatalmas darab, erős, keményen dolgozik, de sajnos szellemi fogyatékos. Gyermeki lelke,  túlzott szeretete és igazságérzete miatt, gyakran bajba keverednek. A tanyán már érkezésük napján kivívják a kötekedő Curley ellenszenvét, aki amúgy a gazda fia, és akinek csinos, "férficsábász" felesége van.
A szereplők mind külön karakterek, nagyon jól megformáltak. Pl. a néger istállószolga, aki nem lakhat együtt a többiekkel, vagy Candy, az idős ember, akit arra kényszerítenek, hogy lője le öreg-beteg kutyáját... stb. Ugyanakkor az elvágyódás, a jobb élet utáni vágy az, ami jellemzi a szerencsétlen sorsú, szegény embereket. Ld. "Lesz egy kis házunk, ahol majd tengerinyulakat nevelünk..." Vagy, amikor Curley felesége előadja, hogy ő akár moziszínésznő is lehetett volna.
Persze előre lehet tudni, hogy tragédiába torkollik a történet, és Lennie, holott tulajdonképpen "semmi rosszat nem tesz", nagy bajba kerül. 
A vége meg, George váratlan döntése, egyszerűen megrázó és fájdalmas...!

Ajánlom mindenkinek, szerintem alapmű, és akárhányszor olvasom, sosem tudom megunni és mindig nagy hatással van rám! Nem hosszú könyv, alig több mint 100 oldal, hamar elolvasható!

John Steinbeck először 1937-ben, az Egerek és emberek című kisregényével hódította meg a közönséget. Kegyetlen, embertelen világról szól a mű, két mezőgazdasági vándormunkás, George és Lennie világáról. Hétköznapi természetességgel élik tragikus életüket, melyben az emberhez méltó élet csupán távoli, megvalósíthatatlan ábránd – s mégis az egyetlen, ami értelmet, célt ad életüknek, még elérhetetlen voltában is. (moly.hu)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …