2011. október 26., szerda

Edgar Allan Poe: Az aranybogár

A moly-on csatlakoztam egy eseményhez, miszerint Olvassunk Edgar Allan Poe-t! Számomra ez könnyű feladat, hisz Poe-t már korábban is olvastam és kedvenceim is vannak tőle, mint pl. A fekete macska c. novella.

A novelláskötet, amely most a kezembe került, az Aranybogár címet viseli, és az előbb említett novella is megtalálható benne. Ez a kis kötet csupán 10 novellát tartalmaz, ám természetesen Poe összes művét is elolvashatjuk egy kétkötetes kiadásban (Edgar Allan Poe összegyűjtött művei I.-II.). Sőt, találkoztam olyan kötettel is könyvtárunk polcán, amely kétnyelvű -  Rejtelmes történetek a címe, és angol nyelven is olvasható.

Visszatérve a kötetbéli novellákra. A címadó novella, Az aranybogár egy érdekes kincskeresés történetét rejti, a A kút és az inga egy már-már horrorisztikus, inkvizíciós-börtönös történet, A fekete macska pedig egy gyilkosság utáni holttest-eltüntetős sztori, amely egy rideg pincében játszódik, és természetesen a fekete macska jelenléte okozza főhősünk vesztét. (Ami érdekes, hogy Poe más novellájában, pl. az Egy hordó amontillado-ban is fő szerepet kap a nyirkos, sötét pince.) Poe novellái hol hátborzongatóak, hol lehangolóak - esti elalvás előtt ne nagyon olvassuk őket!
Bár nem szerepel ebben a könyvben, de híres novella még a Morgue utcai kettős gyilkosság, úgy emlékszem, ezt középiskolában olvastam először. 
Megemlíteném még Poe legismertebb versét, A holló-t, amelyet angolul is érdemes elolvasni!

 Edgar Allan Poe (1809. január 19. - 1849. október 7.) amerikai költő, novellista, szerkesztő és kritikus volt, a romantika korának egyik legfontosabb szerzője. A leginkább misztikus, hátborzongató történetei révén ismert Poe az első amerikai novellisták egyike volt, emellett őt tartják a detektívregény „feltalálójának” is. Ezen kívül a korban újnak számító sci-fi területén is alkotott. Az első közismert amerikai író volt, aki pusztán az írásból akart megélni; emiatt szinte egész életében anyagi gondokkal küzdött. (Forrás:Wikipedia)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Louise Jensen: A béranya

Elég gyorsan elolvastam ezt a könyvet, amelyet már a Libriben kinéztem (még mikor A Fal -at vettem), ám végül e-könyvként, a bookandwalk-...