Ugrás a fő tartalomra

Edgar Allan Poe: Az aranybogár

A moly-on csatlakoztam egy eseményhez, miszerint Olvassunk Edgar Allan Poe-t! Számomra ez könnyű feladat, hisz Poe-t már korábban is olvastam és kedvenceim is vannak tőle, mint pl. A fekete macska c. novella.

A novelláskötet, amely most a kezembe került, az Aranybogár címet viseli, és az előbb említett novella is megtalálható benne. Ez a kis kötet csupán 10 novellát tartalmaz, ám természetesen Poe összes művét is elolvashatjuk egy kétkötetes kiadásban (Edgar Allan Poe összegyűjtött művei I.-II.). Sőt, találkoztam olyan kötettel is könyvtárunk polcán, amely kétnyelvű -  Rejtelmes történetek a címe, és angol nyelven is olvasható.

Visszatérve a kötetbéli novellákra. A címadó novella, Az aranybogár egy érdekes kincskeresés történetét rejti, a A kút és az inga egy már-már horrorisztikus, inkvizíciós-börtönös történet, A fekete macska pedig egy gyilkosság utáni holttest-eltüntetős sztori, amely egy rideg pincében játszódik, és természetesen a fekete macska jelenléte okozza főhősünk vesztét. (Ami érdekes, hogy Poe más novellájában, pl. az Egy hordó amontillado-ban is fő szerepet kap a nyirkos, sötét pince.) Poe novellái hol hátborzongatóak, hol lehangolóak - esti elalvás előtt ne nagyon olvassuk őket!
Bár nem szerepel ebben a könyvben, de híres novella még a Morgue utcai kettős gyilkosság, úgy emlékszem, ezt középiskolában olvastam először. 
Megemlíteném még Poe legismertebb versét, A holló-t, amelyet angolul is érdemes elolvasni!

 Edgar Allan Poe (1809. január 19. - 1849. október 7.) amerikai költő, novellista, szerkesztő és kritikus volt, a romantika korának egyik legfontosabb szerzője. A leginkább misztikus, hátborzongató történetei révén ismert Poe az első amerikai novellisták egyike volt, emellett őt tartják a detektívregény „feltalálójának” is. Ezen kívül a korban újnak számító sci-fi területén is alkotott. Az első közismert amerikai író volt, aki pusztán az írásból akart megélni; emiatt szinte egész életében anyagi gondokkal küzdött. (Forrás:Wikipedia)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mira Sabo: Dr. Farkas bárányai

E-könyvben került hozzám Mira Sabo új regénye, amelyet először nem volt kedvem elolvasni, mert nem igazán érdekelt egy szexmániás és hatalommániás ügyvéd története, aztán mivel elég jó értékeléseket olvastam róla a molyon, mégis belevágtam. Az eleje elég ütős, utána kezdődik csak maga a történet, vagyis hogy ki is az a dr. Farkas. Valóban egy olyan alak, akit én is elképzeltem, akinek nem számít a pénz, és minden nőt megkap, akit csak szeretne.. Aztán egyszer csak felbukkan az "angyal", és minden megváltozik, életében először szerelmes lesz. Panni élete sem egyszerű, egy különös "kapcsolatban" él, ráadásul később vetélytársa is akad Farkasnak. Nagyon tetszett, ahogyan Farkas - Panninak köszönhetően - kezd átváltozni Tamássá, hogy ő az a lány, akit először hazavisz szülőfalujába (a vidéki nyugalom, hagyományok, család ábrázolása is fontos szerepet kap a műben). Jó kérdés, hogy a múltat el lehet-e engedni, ha valaki züllött életet élt, meg tud-e változni? Illetve, hogy…

Veréb Emese: Négy évszak években

Veréb Emesét már jól ismerjük a humoros-szerelmi Segítség, már megint egy gyökérrel járok, és "időutazós" A Happy End után című ifjúsági regényei alapján. Nemrégiben megjelent könyve azonban nem regény, nem is A Happy End után várva várt folytatása, hanem egy más műfaj: verseskötet jellegű, egészen pontosan gondolatok összegzése - Négy évszak években.
Az ajánló: Amikor elkezdtem írni ezeket a sorokat, mindössze négy évszak volt mögöttünk. Évekké formálódtak, mi pedig felnőtt emberekké. Talán olyanokká, akik képtelenek elengedni a múltat, mert görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy ami egyszer volt, az mindig is lesz. Talán olyan emberekké, akik egész életükben várni fognak egymásra, és így ér véget az ő történetük. Bármit is hoz majd az élet, Te formáltál és vittél arra, ahol lennem kell. Nélküled.
A téma itt is a szerelem, a fájdalom, vágyakozás, elmúlás. Nagyon igaz gondolatok vannak benne, némelyre még az ember maga is rádöbben, hogy hoppá, ezt én is így érzem és így fogalmaznám m…

Veréb Emese: A Happy End után

Veréb Emesét a Segítség, már megint egy gyökérrel járok! könyvéről ismerhetjük. Nemrégiben újabb regénye jelent meg A Happy End után címmel. Elsőre az ember azt gondolhatná, hogy ez az előző történet folytatása, ám nem. Teljesen más szereplők, teljesen más környezet, teljesen más felépítés és koncepció. Kicsit romantikus, kicsit időutazós, természetesen a humor sem hiányozhat belőle, ugyanakkor igencsak elgondolkodtató és komolyabb kérdéskört is feszeget. Megváltoztatható múlt, elkerülhetjük a sorsunkat? Vagy bármit teszünk, mégis csak bekövetkezik az, aminek be kell következnie?
Hogy miről is van szó? Kisha Raids egy teljesen átlagos lány. Évekkel ezelőtt balesetet szenvedett, amiben elveszítette emlékei nagy részét. Később valamilyen különös csoda folytán lehetősége adódik újraélni azokat, és ráébred a történtek szomorú okára is.
Kishának tehát - és ezzel remélem nem árulok el nagy titkot - sikerül visszajutnia a múltjába, az elfeledett emlékei közé. Ahogyan újból átéli a mindennapokat, …